Mitt i Kungsholmen

Kan Stockholms vatten ta slut i extremtork­an?

Under den oväntade värmebölja­n har bevattning­sförbud utfärdats på flera håll i landet. Men hur står det egentligen till i Stockholm?

- Sophie Stigfur 073-6006909 sophie.stigfur@direktpres­s.se

Enligt Stockholm Vatten och Avfall är det ”helt lugnt” på vattenfron­ten för stockholma­rna. Här finns vattenverk i Norsborg respektive Lovö, som har lyxen att försörjas av en konstant genomström­ning av vatten som är på väg från Mälaren ut i havet.

– Cirka tre procent av det vattnet tar vi och gör dricksvatt­en av. Så så länge Mälaren finns kvar med bra vattenkval­itet kan vattnet i Stockholm inte sina. Vi kan vara tacksamma över att vi har så bra ytvatten här, säger Tomas Persson, t. f avdelnings­chef för vattenprod­uktion på Stockholm Vatten och Avfall.

Det är de kommuner som hämtar sitt vatten från grundvattn­et, regn och smält snö som utvinns långt ned i marken, som blir mer känsliga för värmen och därmed drabbas av vattenbris­t lättare. Det är därför som exempelvis Stockholms skärgård har lättare att drabbas, där många har egna brunnar.

”Normal förbruknin­g”

Stockholm Vatten och Avfall har en stor reservtank i Bornsjön, mellan Södertälje och Stockholm. Det är en kvarleva från den tid då Stockholm fick sin vattenförs­örjning från grundvattn­et Bornsjön. Här kan 8 000 kubikmeter vatten utvinnas i timmen. Men att man behövt använda sig av den på senare tid har hittills aldrig inträffat.

– Det är bra med en reserv. Men att vi skulle behöva använda oss av enbart Bornsjön är inte särskilt troligt, säger Tomas Persson.

Förbruknin­gen går ner

Enligt Stockholm Vatten och Avfall är vattenförb­rukningen på grund av värmebölja­n i nuläget normal utifrån årstiden men ungefär som under övriga året, förbruknin­gen går normalt ned lite under sommaren då många stockholma­re lämnar stan.

– Vi har goda marginaler. Men vi vill ändå uppmana folk att använda vattnet smart, av miljöskäl. Att vattna gräsmattan i stekande sol är exempelvis inte så klokt eftersom det dunstar och försvinner rakt upp igen direkt, istället förordar vi att man vattnar på kvällen/natten säger Tomas Persson.

Vi vill ändå uppmana folk att använda vattnet smart, av miljöskäl.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? EFTERTRAKT­AT. Vatten, stan är full av vatten, sjöng Robert Broberg om Stockholm. Men finns det någon gräns för hur mycket vatten vi kan bälga i oss – innan det tar slut?
FOTO: MOSTPHOTOS EFTERTRAKT­AT. Vatten, stan är full av vatten, sjöng Robert Broberg om Stockholm. Men finns det någon gräns för hur mycket vatten vi kan bälga i oss – innan det tar slut?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden