Mitt i Kungsholmen

Jubileum på klassiska dejtfiket

I drygt två decennier har Johan Sandelin, i dag ägare, jobbat på Vete-katten. Det anrika fiket är dock äldre än så. I år firar man 90 år i lokalerna där folk älskar att … dejta.

- Mimmi Epstein

Den 20 december 1928 slog Vete-katten på Kungsgatan 55 upp portarna för första gången. Kvinnan som öppnade kaféet på Kungsgatan 55 hette Ester Nordhammar.

– Hon var väldigt driven. I annonsen om att Vete-katten stod det tydligt att ”alla är välkomna”. På den tiden var det ju inte så på alla ställen, säger Johan Sandelin, ägare sedan sex år.

Redan 1997 började han jobba på kaféet och sedan dess har han närt en dröm om att ta över.

– Det här är min bebis, min kattunge, säger Johan Sandelin, som har fått flera utmärkelse­r. Bland annat ”årets konditor” 2002. 2010 valdes han in i kocklandsl­aget.

Vete- katten har i snitt upp till cirka tusen besökare om dagen. Varför det är så poppis?

– Det är bara att titta dig omkring, det ser ut som ” hemma”. Ett problem är dock att folk ibland känner sig lite väl hemma och lämnar väskan vid bordet för att paxa ett bord när de går och handlar till exempel, då är det hög risk att man blir av med sina grejer, säger Johan Sandelin som berättar att kaféet har ett väldigt blandat klientel.

– Det är allt från ungdomar från förorter till äldre från Östermalm. Och alla etnicitete­r. Länge hade vi en äldre stammis som var här med sina barn, barnbarn och barnbarnsb­arn.

”Mysigt och privat”

En annan sak han noterat är att många väljer det klassiska fiket när de går på dejt.

– Vi har blivit utnämnda som ”bästa dejtingstä­lle” av dejtingsaj­ter flera gånger. Det är ju mysigt och ”privat” att sitta här. Och så har vi fyra utgångar om man känner att man behöver komma undan, säger Johan Sandelin och fortsätter:

– Det finns inget bättre än att dela en bulle. Och så blir det lite mer på riktigt när det inte är någon alkohol inblandat, även om vi har vin om man skulle vilja ha det.

På sommaren blir det naturligt fler turister men semesterfi­rare från andra länder kommer året om. För några år sedan var Johan Sandelin med i ett kinesiskt tv-program, med 500 miljoner tittare, och bakade prinsesstå­rta. Ibland blir han igenkänd. Prinsesstå­rta är en populär beställnin­g även hos stockholma­rna.

– Det och en kaffe. Eller kaffe och bulle. En bra lördag kan vi sälja 600 bullar, säger han.

Dags för tårta

Serverings­ytan är i dag cirka 600 kvadratmet­er. Den ”nya delen” mot innergårde­n, där man också kan sitta, byggdes 1978. 2014 byggdes butiken som vetter mot Kungsgatan.

– Vi har byggt och renoverat sedan jag tog över. Nu vill jag ta det lugnt och baka tårta, säger Johan Sandelin.

Paret Funseth besöker Vete-katten någon gång i månaden,

– Det är en trevlig liten oas mitt i stan. Ett av våra favoritstä­llen och en speciell miljö, säger Elisabet Funseth.

– Jag tror jag var här första gången i femårsålde­rn, i början av 1960-talet. Min mamma tyckte verkligen om att gå på kaféer och här fanns flera fina, säger Leif Funseth.

Hur firandet av det 90-åriga fiket ska gå till är inte riktigt spikat.

– Vi hade tänkt skriva en bok men det hinner vi inte. Det kanske blir så att vi gör en jubileumsa­nnons och skänker intäkterna vi får in den 20:e december till välgörenhe­t, säger Johan Sandelin.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? STAMMISAR. Elisabet och Leif Funseth brukar se till att besöka Vete-katten någon gång i månaden.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN STAMMISAR. Elisabet och Leif Funseth brukar se till att besöka Vete-katten någon gång i månaden.
 ??  ?? FAMILJÄRT . Elsa Conde bor i USA men återvänder alltid till Vetekatten när hon är i Stockholm. ”Jag brukar gå hit med min pappa, det påminner om honom att vara här” säger hon. KATTÄGARE. Johan Sandelin är ägare till Vete-katten och kallar fiket för ”sin kattunge”.
FAMILJÄRT . Elsa Conde bor i USA men återvänder alltid till Vetekatten när hon är i Stockholm. ”Jag brukar gå hit med min pappa, det påminner om honom att vara här” säger hon. KATTÄGARE. Johan Sandelin är ägare till Vete-katten och kallar fiket för ”sin kattunge”.
 ??  ?? GRUNDARE. Ester Nordhammar öppnade Vetekatten 1928.
GRUNDARE. Ester Nordhammar öppnade Vetekatten 1928.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden