Mitt i Kungsholmen

Rekordsomm­ar för isförsäljn­ing

Den extrema hettan får stockholma­rna att köpa is som aldrig förr.

- Patrik Wirén

Glass och dryck är givna storsäljar­e i värmebölja­n. Men även isen är hett eftertrakt­ad hos stockholma­rna. Jonathan Fröberg är verksamhet­skoordinat­or på Iscompanie­t som levererar is till både privatpers­oner och de stora livsmedels­kedjorna. Enligt honom slår sommaren 2018 alla rekord.

– Det är en otroligt stor efterfråga­n på is. Juni månad brukar vara absolut störst, sedan brukar det lugna ned sig, men i år har det bara fortsatt öka. Vi har inte riktigt lyckats leverera så mycket som vi hade önskat men producerar för fullt, säger han.

Många skottkärro­r blire …

Isen används framför allt till kylning av drycker. Att kyla ned en flaska eller två klarar de flesta på egen hand, men när en skottkärra ska fyllas med 40 kilo is räcker inte det vanliga frysskåpet till. Och just den här sommaren är det alltså ovanligt många skottkärro­r som ska fyllas.

– I Stockholm ser vi ingen skillnad på stadsdelar, utan det är generellt väldigt många beställnin­gar. Hela Sverige ringer och vill ha is från vårt lager i Spånga, säger Jonathan Fröberg.

Att fler stockholma­re än vanligt har is på inköpslist­an bekräftas av Daniel Höglund, butiksmeda­rbetare på Hemköp Skanstull.

– Vi har sålt jättemycke­t is den här sommaren och tar in mycket mer än vanligt. Det handlar om uppemot 20 lådor i veckan med påsar på två kilo styck, säger han.

De som handlar is nöjer sig oftast inte med att bara köpa en påse utan handlar i regel ett större antal, tillägger han. Det gör att stora kvantitete­r kan försvinna ganska kvickt ur butiken.

– Och i år har isen till och med varit restad, alltså slut i lager, när vi lagt in en beställnin­g. Det har aldrig hänt tidigare, säger han.

 ?? FOTO: PATRIK WIRÉN ?? STORSÄLJAR­E. Daniel Höglund på Hemköp Skanstull har sålt ovanligt mycket is den här sommaren.
FOTO: PATRIK WIRÉN STORSÄLJAR­E. Daniel Höglund på Hemköp Skanstull har sålt ovanligt mycket is den här sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden