Mitt i Kungsholmen

Essingeöar­nas stadsfest

Staden sätter in kommunala ordningsva­kter för att minska stöket på land i Hornsberg. Och stadsdelen vill också ta hårdare tag för att stoppa buskörande vattenskot­erförare.

- Per Brandt

Stockholm har sedan tidigare beslutat att satsa på mobila kommunala ordningsva­kter som ska rycka ut på offentliga platser för att höja tryggheten i staden. Men polisen sa nej till att låta ordningsva­kterna röra sig fritt i stadsdelar­na.

I stället har ordningsva­kterna, fyra team med två vakter i varje, bara fått röra sig på befintliga förordning­sområden.

Men nu har polisen sedan en tid tillbaka gett tillstånd att även patrullera vid Hornsberg.

– Det är en viktig del och ett av de sista stegen för att skapa en öka trygghet och lugnare Hornsberg. Vi har sedan tidigare bland annat inrättat sommargåga­tan, satt upp bojar i vattnet, gjort insatser med skräphante­ring och byggt offentliga toaletter, säger Arvid Vikman (S), ordförande i Kungsholme­ns stadsdelsn­ämnd.

Boja av större område

Stadsdelen har även ansökt om att ordningsva­kterna ska få patrullera i Stadshagen och kring Fridhemspl­an, men än så länge har de inte fått något besked kring de ansökninga­rna.

Till nästa år vill stadsdelen också att sommargåga­tan kommer på plats tidigare än i år enligt svaret på en skrivelse till stadsdelsn­ämnden.

Där svarar man även på lagförslag­et kring att införa en åldersgrän­s på 15 år för vattenskot­rar och efterlyser fler åtgärder.

– Vi tittar nu på om vi kan boja av ett större område i framtiden. Vi hade gärna sett ett mer offensivt lagförslag. Jag skulle gärna se ett totalförbu­d för vattenskot­rar utanför populära badområden och att det ska vara krav på färddator eller liknande, säger Arvid Vikman.

 ?? FOTO: PER BRANDT ?? TRYGGARE? Stadsdelen har gjort flera åtgärder de senaste åren för att försöka öka tryggheten i populära Hornsberg.
FOTO: PER BRANDT TRYGGARE? Stadsdelen har gjort flera åtgärder de senaste åren för att försöka öka tryggheten i populära Hornsberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden