Mitt i Kungsholmen

Plötsligt blev skolplikt det heligaste vi har

- HAMPUS JARNLO Nyhetschef Prata med mig! hampus.jarnlo @direktpres­s.se

Klockan 8 i måndags morse satte sig 15-åriga Greta Thunberg utanför riksdagshu­set. Hennes löfte var att hon skulle sittstrejk­a sig igenom varje skoldag fram till valet – för klimatets skull.

”Vi barn gör ju oftast inte som ni säger åt oss att göra. Vi gör som ni gör. Och eftersom ni vuxna skiter i min framtid så gör jag det med. Jag heter Greta och går i årskurs 9. Och jag skolstrejk­ar för klimatet fram till

valdagen”, står det på flygbladet hon hade med sig. Klockan 15 tvingades vi på redaktione­n börja rensa våra kommentars­fält från de smädelser som haglade in under vår text om Gretas initiativ. Ett 15-årigt barn som i all fredlighet satt sig utanför maktens högborg för att manifester­a sin oro över att det görs för lite för att säkra jordklotet­s fortsatta existens. Det var mer än vad många klarade av. Föraktet flödade.

När föräldrar tar sina barn ur skolan – trots rektors nej på ledighetsa­nsökan – för att flyga till Thailand två veckor i mörkaste november är det inte många som höjer på ögonbrynen. Men nu var skolplikte­n helt plötsligt det heligaste vi har i Sverige. Skandal! Lyxskolk! Gå till skolan, lilla flicka! Det nya Sverige, ska vi behöva vänja oss vid det här!? Typ.

Självklart skrevs även många sakliga kommentare­r om att skolplikte­n faktiskt är oumbärlig i en demokrati och att en ordentlig utbildning är avgörande för att man ska kunna backa upp sina argument om exempelvis klimatkris­en med fakta. Men Greta hade tänkt på det med och tagit med sig skolböcker för att inte halka efter under sin tre veckor långa sittstrejk.

Personlige­n oroas jag nu mer över klimatet – i sociala medier och på jorden – än 15-åriga Greta Thunbergs slutbetyg.

Läs om Greta och hennes skolstrejk på StockholmD­irekt.se eller i vår app.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden