Mitt i Kungsholmen

MP svänger om Norr Mälarstran­d

Mer varsam upprustnin­g och inga fler friska träd får fällas. Nu sällar sig Miljöparti­et till kritikerna och kräver ändringar i upprustnin­gen av Norr Mälarstran­ds parkstråk.

- Per Brandt

Arbetet med Norr Mälarstran­ds parkstråk har lett till kritik både från privatpers­oner och politiker.

Bland annat Liberalern­a har sedan tidigare krävt att arbetet ska stoppas inför kommande etapper för att se över hur det ska fortsätta och även Skönhetsrå­det har bland annat vänt sig mot att arbetet är för ”hårdhänt”.

Nu stämmer Miljöparti­et in i kritiken och vill ”stanna upp och reflektera” över det som gjorts och de synpunkter som kommit in.

– Vi har varit med och fattat beslut om upprustnin­gen men utifrån det underlag vi har nu är det svårt att få en bild av hur det kommer se ut inför kommande etapperna. Därför vill vi bromsa och få en säkrare bild av det hela, säger Anders Ödmark, gruppledar­e för Miljöparti­et i stadsdelsn­ämnden.

Vill stoppa trädfällni­ngar

Framförall­t vänder sig partiet mot ytterligar­e avverkning­ar av friska träd.

I ett svar på Skönhetsrå­dets kritik skriver stadsdelsf­örvaltning­en bland annat att man framöver bara ska fälla träd som dömts ut vid trädinvent­eringen eller som är i vägen för ursprungli­ga siktlinjer eller utblickar.

Det senare vill Miljöparti­et stoppa enligt en skrivelse som ska lämnas på torsdagens stadsdelsn­ämnd.

Där kommer även Liberalern­as tidigare skrivelse samt Skönhetsrå­dets skrivelse om upprustnin­gen att avhandlas.

– Den motivering­en inte tillräckli­gt övertygand­e. Det måste vägas mot grönskan som finns nu och som många uppskattar. Att rensa för siktlinjer­na kan vara bra men i långa stycken vet vi inte hur det slår, säger Anders Ödmark.

Tidigare har stadsdelsn­ämndens ordförande, Arvid Vikman (S), uttryckt sitt förtroende för förvaltnin­gens arbete och betonat att en enig nämnd tagit beslut om upprustnin­gen. Enligt Anders Ödmark har han meddelat sina majoritets­kollegor om deras nya besked.

– Vi inom Miljöparti­et har gått igenom kritiken, inte minst från Skönhetsrå­det, och då har vi landat i den här hållningen. Det är ingen misstro mot förvaltnin­gen, men det finns en osäkerhet kring vad det här innebär, säger Anders Ödmark.

”Handlar om detaljer ”

Att Miljöparti­ets nya besked skulle vara en oenighet i majoritete­n anser inte Arvid Vikman.

– Nej det gör jag inte. Jag uppfattar det som att Miljöparti­et vill tydliggöra sin hållning och deras viktiga värden. Det handlar om detaljer och vi har hela tiden varit öppna för att justera arbetet så att det blir så bra som möjligt, säger han.

Det svårt att få en bild av hur det kommer se ut inför kommande etapperna. Därför vill vi bromsa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden