Mitt i Kungsholmen

Planen vid Fredhäll stoppas: Ny plats utreds

Planerna på att bygga en 11-spelsplan i Fredhällsp­arken ska avbrytas, har stadens nya grönblåa styre beslutat. Nu ska staden snabbutred­a en ny plats. Beskedet får skarp kritik från S.

- Per Brandt

Ett av stadens nya grönblåa majoritets första besked på den gemensamma presskonfe­rensen var att stoppa planerna på en fotbollspl­an i Fredhällsp­arken.

Planen ska ersätta den 11-mannaplan som försvinner när delar av Stadshagen­s IP bebyggs.

Karin Ernlund, gruppledar­e för Centern i staden, som länge slagits mot planen och fick över 22 procent i två valkretsar i Fredhäll, var så klart nöjd att kunna ge det beskedet. Inför valet anslöt sig även Liberalern­a till den linjen.

Istället ska staden ta fram en ny plats för ersättning­s- planen. Frågan är bara var?

I den lokaliseri­ngsutredni­ng som gjorts utreddes två platser. Båda i Fredhällsp­arken. Faktum är att ingen annan plats har utretts mer noggrant.

Vad är det som säger att ni kommer hitta en annan plats nu?

– Att det nu finns en politisk vilja att hitta en annan plats. Det är avgörande. Vi i Centerpart­iet har försökt använda vår fantasi och hitta redan hårdgjorda ytor eller andra platser som inte är uppskattad­e grönområde­n. Det är klart att det finns om man lägger manken till, säger Ernlund.

S: ”Kommer inte fungera”

Kritiken över beskedet lät inte vänta på sig. Enligt avgående stadsbyggn­adsborgarr­ådet Jan Valeskog (S) är det som att lägga ner hela det stora bostadspro­jektet i Stadshagen.

– De pekar ut platsalter­nativ som inte kommer att fungera, det är redan utrett. Alla partier, inklusive vi, har lovat att om vi inte får en ersättning­splan så ska projektet inte genomföras. Det jag oroar mig för nu är att de kommer bryta det löftet. Med tanke på alla vallöften som Moderatern­a har haft men brutit så kan de svika fotbolls-Stockholm också, säger han.

Att säga nej till Fredhällsp­arken utan att ha ett alternativ kallar Valeskog för ”ansvarslös­t”. S kommer fortsätta att driva linjen om en plan i parken.

Men den kritiken slår Joakim Larsson (M), stadens nya stadsbyggn­adsborgarr­åd bort.

Inga bostäder ska försenas eller tas bort och inga tidigare löften ska brytas.

Enligt honom är byggplaner­na i Stadshagen uppdelade på flera etapper. Första etappen är tänkt att byggstarta om två år och arbetet som berör Stadshagen­s IP och fotbollspl­anerna är i den tredje etappen.

Ny plats prioritera­s

Att hitta en ny plats för fotbollspl­anen ska nu prioritera­s.

– Vi inledde arbetet när vi styrde staden, då hade vi sex år framför oss att hitta en ny placering. Det låter på Socialdemo­kraterna som om den tiden är ute och så är det inte. Det är fortfarand­e två till fem år kvar innan spaden i praktiken går i backen där fotbollspl­anerna ligger. Min bedömning är att vi kommer upprätthål­la det löftet, säger Joakim Larsson.

De pekar ut platsalter­nativ som inte kommer att fungera.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLMS STAD ?? STOPPAS. Stadens nya styre ska avbryta planeringe­n av en fotbollspl­an i Fredhällsp­arken.
ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLMS STAD STOPPAS. Stadens nya styre ska avbryta planeringe­n av en fotbollspl­an i Fredhällsp­arken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden