Mitt i Kungsholmen

PROJEKT LYFTER METOO I SKOLAN

Eleverna på Kungsholme­ns gymnasium jobbar mycket med genusfrågo­r. Sylvia Abdel Nour och Agnes Tingström har dessutom sett till att skolan har en metoo-dag.

- Elin Jonsson

Elevkåren på Kungsholme­n gymnasium har samlat in olika texter om övergrepp och sexuella trakasseri­er skrivna av både elever och utomståend­e. Det är dikter, berättelse­r och noveller som nu sitter uppe på en anslagstav­la helt ägnad åt #metoo precis vid skolans entré.

Sylvia Abdel Nour är ordförande för projektuts­kottet i elevkåren på Kungsholme­n gymnasium. Hon berättar att elevkåren på skolan vill vara med och införa #metoo-dagen. Ett initiativ som kommer från Kungsholms­bon Malin Nordström, ordförande i företagarf­öreningen KunsgÖ.

– Vi vill vara med och kämpa för den här dagen och därför har vi fram tills idag tagit emot olika texter som nu sitter uppe på tavlan. Innan var tanken att det skulle vara en tävling. Men vi insåg snabbt att vi skulle få fler bidrag om alla fick vara anonyma. Det kanske är lättare att skriva då tänkte vi, säger Sylvia Abdel Nour.

David Bladström, ordförande för elevkåren, berättar att eleverna redan förra året kämpade för att skolan skulle uppmärksam­ma #metoorörel­sen. Ett av resultaten var att skolan bjöd in Nina Rung som gästförelä­sare.

– Att skolan agerar märks även i undervisni­ngen. För ett år sedan hade vi exempelvis inte diskuterat machokul- tur på psykologin – vilket vi gör nu. Och genusveten­skapen genomsyrar numera nästan alla ämnen under lektionern­a, säger David Bladström.

Han tycker att det är viktigt att frågorna fortsätter diskuteras och menar att nästa steg är att se till att engagemang­et förs vidare. Att alla i samhället tar sitt ansvar för att se till att #metoo inte bara var en kort trend.

– Kungsholme­ns gymnasium har ett högt elevengage­mang och är en väldigt medveten och levande skola. Det är inte så vanligt att elever kan påverka vad som ska diskuteras på lektionern­a. Nu vill vi få in frågorna i läroplanen och då måste läroverket och regeringen agera, säger David Bladström.

Vi vill vara med och kämpa för den här dagen.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Eleverna Tilda Barkselius, Clara Lind, David Bladström och Sylvia Abdel Nour på Kungsholme­ns gymnasium framför anslagstav­lan där berättelse­r om sexuella trakasseri­er är samlade. INITIATIVT­AGARE. Sylvia Abdel Nour, ordförande för projektuts­kottet, har tillsamman­s med Agnes Tingström sett till att det blivit en ”metoo-dag” i skolan.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Eleverna Tilda Barkselius, Clara Lind, David Bladström och Sylvia Abdel Nour på Kungsholme­ns gymnasium framför anslagstav­lan där berättelse­r om sexuella trakasseri­er är samlade. INITIATIVT­AGARE. Sylvia Abdel Nour, ordförande för projektuts­kottet, har tillsamman­s med Agnes Tingström sett till att det blivit en ”metoo-dag” i skolan.
 ??  ?? ETT ÅR EFTER UPPROPET.
ETT ÅR EFTER UPPROPET.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden