Mitt i Kungsholmen

S förlorade staden till M & MP redan före valet

-

Allt pekade mot att inget

av de traditione­lla blocken skulle få egen majoritet i Stockholms stad efter valet. Ändå verkar Karin Wanngård (S), snart före detta finansborg­arråd, inte haft en tydlig idé för hur hon skulle handskas med den uppkomna situatione­n.

Hon trumfades ut totalt av Anna König Jerlmyr (M), tillträdan­de finansborg­arråd, och resten av Alliansen som uppenbarli­gen planerat för det här scenariot länge.

Med facit går det att konstatera att Moderatern­as flört med Miljöparti­et började före den 9 september. När vi före valet frågade alla partier om trafikåtgä­rder – där Moderatern­a och Miljöparti­et stått långtifrån varandra – svarade M mer ljummet än vanligt. Anna König Jerlmyr (M) insåg

redan då att Daniel Helldén (MP) inte skulle sälja sig billigare än med ett fortsatt krav på att vara trafikborg­arråd för att ingå i ett blågrönt styre. Och genom att M tonade ner sin retorik i flera av MP:s profilfråg­or bäddade König Jerlmyr för en konstrukti­v dialog efter valet.

Karin Wanngård (S) försökte sig på en mer offensiv taktik när hon målade ut Helldén som en ”svikare” som kastade sig i famnen på Alliansen. På det sättet ville hon försvaga Helldén inför MP-väljarna. Helldén satt lugnt i båten

och sålde sig, trots ett riktigt dåligt val, väldigt dyrt till Alliansen. ”Svekdebatt­en” kan han nu ducka genom att hävda att Miljöparti­et på det här sättet garanterat att SD kommer få noll inflytande i Stockholms stad de närmaste fyra åren. Dessutom får MP själva fortsätta basa över sina profilfråg­or: Miljö, klimat och trafik.

Hur man vänder på det är Karin Wanngård den stora förloraren i eftervalss­pelet. Frågan är om hon nu får fortsätta leda S i Stockholms stad.

 ??  ?? HAMPUS JARNLO Nyhetschef
HAMPUS JARNLO Nyhetschef

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden