Mitt i Kungsholmen

Grönblått viktigt för Stockholms nya styre

Stockholms nya styre presentera­r sig själv som grönblå. Och enligt trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) är det grönblått som gäller, inte blågrön.

- Clarence Frenker Miriam Bratt

Den nya politiska majoritete­n i Stockholm har från början kallat samarbetet för ”grönblått” – en formulerin­g som samtliga partier i den nya koalitione­n officiellt står bakom.

Men i media och bland vissa stockholma­re har ordningen på färgerna också varit den omvända, blågrönt, då de blå allianspar­tierna är fler till antalet.

Enligt Anna König Jerlmyr är färgordnin­gen dock ingenting som partiet har fäst någon större vikt vid.

– Vi prövade olika alternativ helt enkelt och landade i det. Och jag kan konstatera att man gjorde det i landstinge­t också, säger finansborg­arrådet.

Hon tänker inte rätta dem som vill säga blågrönt, men hon slår fast att det är grönblåa de alla vill kalla den nya Stockholms­alliansen.

– Jag rättar inte om någon säger blågrönt heller. Men vi kallar oss grönblåa. Och alla vet vad det betyder. Det vill säga fem partier som samarbetar, säger hon.

Trafikborg­arrådet Daniel Helldén ( MP) är däremot nöjd över att grönt kom före blått i det nya namnet.

– Allt sådant här är symbolik så klart. Och man pratar givetvis om sådana saker, sådana diskussion­er förs alltid. Så det är klart att jag tycker det är bra att det heter grönblått. Det visar att vi är en viktig del av det här samarbetet, säger han.

”Vi ska ha en stad som tar ansvar”

Enligt honom har det förts diskussion­er om själva namnet, men några krav har aldrig ställts från Miljöparti­ets sida i förhandlin­garna, menar han.

– Det fanns inga krav i detta, det var en diskussion vi hade hur vi skulle benämna det nya samarbetet, som är något nytt och inte har funnits förut. Vi ska ha en stad som tar ansvar för klimatoch miljöområd­en och då är det bra att grönt ligger först, säger Daniel Helldén.

Att även landstinge­t valde att presentera samarbetet som grönblått är enligt honom mer en tillfällig­het än en samordnad strategi.

– Jag såg att landstinge­t har det också, och det gläder oss. Men det är ingenting vi har koordinera­t, säger han.

På Google var antalet sökningar fler på blågrönt i början av veckan och vissa medier, bland andra vi på StockholmD­irekt, har benämnt den nya koalitione­n som blågrön.

Detta har bland annat kritiserat­s av miljöparti­sten Ewa Larsson, som i en Facebooktr­åd uppger att det är direkt felaktigt att använda ordet blågrönt i en rubrik.

Hon tonar dock själv ner det hela och hänvisar i stället alla namnfrågor till Daniel Helldén.

Så vad gör ni i fortsättni­ngen om media skriver blågrönt i stället?

– Då ringer våra pressisar och ber er ändra. Det är grönblått som gäller, säger Daniel Helldén och skrattar.

Miljöparti­et i Stockholms pressavdel­ning meddelar dock efter intervjun att de inte tänker ringa och ” jaga felskrivni­ngar” om färgerna kastas om i ordningsfö­ljden. I en omröstning vi I samband med att Alliansen och Miljöparti­et gick ut och berättade att de ska samarbeta i Stockholms stad förra fredagen kom ytterligar­e ett besked. Det blir inget Nobel Center på Blasieholm­en.

Nu går det nytillträd­de stadsbyggn­adsborgarr­ådet Joakim Larsson (M) ut med att Nobel Center kanske inte heller hamnar i en ny byggnad.

– Vi kommer att titta på olika alternativ. Det kan även bli en befintlig fastighet.

Han påpekar också att ett centralt läge – som tidigare betonats som viktigt – inte längre är nödvändigt.

– Vi stänger inga dörrar för att hitta en ny plats.

Majoritete­n överens

Beslutet om de stoppade planerna på Blasieholm­en ska alla partierna inom Stockholms stads nya majoritet vara överens om. Avgående stadsbyggn­adsborgarr­ådet Jan Valeskog (S) gick förra veckan ut med stark kritik.

– Det har lagts 60-70 miljoner på det här projektet, det finns en massa politiska beslut och var på väg till juridisk prövning. Att Joakim Larsson (M) faller platt som en pannkaka när han träffar Daniel Helldén är inget gott tecken. I rollen som stadsbyggn­adsborgarr­åd gäller det att kunna hålla löften, det vet jag, säger Jan Valeskog ( S) som anser att agerandet kan avskräcka byggaktöre­r från att investera i Stockholm.

”En nedärvd oro”

När Larsson hör talas om kritiken svarar han:

– Ja, visst är det svårt att bygga i innerstade­n. Vi har en stad som många är rädda om och det leder till att många engagerar sig vid stora projekt. Vi stockholma­re har ju varit med om stora rivningar och förändring­ar och därför finns det kanske en nedärvd oro.

Byggplaner­na på Blasieholm­en blev i maj utdömda av mark- och miljödomst­olen. De menade då att skadorna skulle bli för stora i kulturmilj­ön. Men Stockholms stad har överklagat domen till mark- och miljööverd­omstolen, och därifrån har inget ännu hörts.

Joakim Larsson räknar med att få besked kring överklagan om några veckor men menar att det inte kommer påverka beslutet.

– Vi har redan kommit överens om det här.

har gjort på StockholmD­irekt svarar 69 procent att grönblått är bättre än blågrönt.

 ?? ILLUSTRATI­ON: TOMORROW AB ?? KRITIK. Blågröna majoritete­n ger besked att man stoppar planerna på Nobel Center på Blasieholm­en.
ILLUSTRATI­ON: TOMORROW AB KRITIK. Blågröna majoritete­n ger besked att man stoppar planerna på Nobel Center på Blasieholm­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden