Mitt i Kungsholmen

Nu försvinner stadens lånecyklar

Citybikes har funnits i Stockholm sedan 2006. Nu försvinner lånecykels­ystemet.

- Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

Stadens avtal med Citybikes förlängs inte och något nytt lånecykelf­öretag har inte kontrakter­ats.

Detta då upphandlin­gen, som startades för två år sedan, överklagad­es. Något vi berättat tidigare.

Nu ska 150 stationer och cirka 1500 lånecyklar tas bort för gott från stadens gator. Detta sker helt i onödan, enligt företaget självt.

– Att plocka ner ett helt fungerande system känns inte rätt, säger Claes Kugelberg, vd på Clear Channel som driver Citybikes.

Enligt Clear Channel är det fullt lagligt att förlänga det befintliga avtalet. Rakt motsatt åsikt har Jonas Eliasson, trafikdire­ktör på Trafikkont­oret.

– Om vi skulle förlänga kontraktet är risken överhängan­de att vi skulle förlora i domstol och då bli skadestånd­sskyldiga. Den risken kommer vi inte ta, så avtalet avslutas och lånecyklar­na försvinner, säger han.

En ny upphandlin­g ska genomföras, men en ny aktör kommer med all säkerhet inte kunna vara på plats förrän säsongen 2020.

Det här innebär att Stockholm står utan ett kommunalt upphandlat lånecykels­ystem i drygt ett år.

Uppmanade till kritik

Citybikes gjorde ett sista försök på sin hemsida och uppmanade besökare att kontakta trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) och klaga över hur ärendet har hante- rats. Men det gav ingen effekt, avtalet löpte ut i veckan.

– Det ligger i sakens natur att de försökte sätta politiskt tryck på oss, eftersom de förlorar mycket pengar och marknadsan­delar på att vi inte förlänger med dem, säger Jonas Eliasson.

– Maken till dålig hantering har vi aldrig varit med om, säger Claes Kugelberg på ClearChann­el.

Andra privata aktörer, som till exempel EU-bikes, finns kvar.

 ?? FOTO: CITYBIKES ?? PUTS VÄCK. Lånecykels­ystemet Citybikes monteras ner och cyklarna ska tas bort, men något nytt alternativ finns på plats först år 2020.
FOTO: CITYBIKES PUTS VÄCK. Lånecykels­ystemet Citybikes monteras ner och cyklarna ska tas bort, men något nytt alternativ finns på plats först år 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden