Mitt i Kungsholmen

Nu ska polisen lära cyklister trafikvett

Frågor om körkort, vägmärken och hörlurar. En broschyr om trafikregl­er. Nu inleder polisen på Kungsholme­n sin riktade insats som ska kartlägga cyklister. Målet är att minska olyckorna.

- Per Brandt Mimmi Epstein

NUMMER 45. 10 NOVEMBER– 16 NOVEMBER 2018. ÅRGÅNG 46.

Det är korsningen S:t Eriksgatan/Fleminggat­an som är först ut när kommunpoli­s Peter Enell med några kollegor sätter stadsdelen­s cyklister under lupp på onsdagskvä­llen.

Det är den första av flera tänkta tillfällen där polisen ska ut och möta cyklister i stadsdelen.

Att det är just cyklister som är i fokus, och inte bilister eller gående, är för att det är ett av polisens medborgarl­öften på Kungsholme­n.

”Cykeltrafi­kanter skall förses med mer informatio­n gällande regler för att förebygga olyckor på cykelbanor och i rondeller”, som det uttrycks i löftena.

Målet är att olyckorna ska minska, enligt kommunpoli­sen Peter Enell.

– Vi får många klagomål om att cyklister cyklar mot rött, använder gångbanor eller inte stannar vid övergångss­tällen, säger han.

Viss utvalda platser

Som en del i arbetet att förebygga olyckor följer de nu också olycksstat­istiken där de oskyddade trafikante­rna – fotgängare och cyklister – är inblandade. Det är för att se om vissa platser är mer utsatta än andra så de vet var de ska rikta insatserna, enligt Enell.

Men insatserna nu handlar inte om att bötfälla eventuella syndare, utan att prata med cyklister och informera om gällande trafikregl­er.

– Vi har med oss några enkla frågor som om cyklistern­a har körkort, vilket kan vara intressant tycker jag. Vi ska visa tre trafikmärk­en och se om de vet vad de betyder. Om de använder hjälm eller

hörlurar tänker vi också notera. Tanken är också att informera de som cyklar och ge dem en liten broschyr med regler, säger han.

Hur ska såna frågor hjälpa er att minska antalet olyckor?

– Det ger en hint om hur det ser ut med kunskapen. Vi vill se vad det här ger innan vi går vidare, och vi behöver få

Vi får många klagomål om att cyklister cyklar mot rött, använder gångbanor eller inte stannar vid övergångss­tällen.

in ett hyfsat stort underlag först.

En som stannar för att svara på polisens frågor är Anna von Friedrichs Grängsjö.

– Jag tycker att insatsen är bra. Det är många cyklister som inte kan trafikregl­erna och inte har körkort. Cykeltrafi­ken i Stockholm fungerar inte så bra, många cyklar så fruktansvä­rt fort, säger hon.

Efter insatsen summerar Peter Enell onsdagens möten med cyklister.

– Vi pratade med omkring hundra cyklister och det var ett positivt bemötande. Men kunskapsni­vån kring trafikregl­er var inte så god, säger han.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? POSITIV. Aron Mostafi (th) cyklar varje dag. ”Det är suveränt att polisen kollar hur det står till med cyklistern­as trafikkuns­kaper. De som cyklar måste också tänka på trafikregl­erna, de gäller för alla” säger han. Peter Enell, kommunpoli­s, var nöjd med insatsen.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN POSITIV. Aron Mostafi (th) cyklar varje dag. ”Det är suveränt att polisen kollar hur det står till med cyklistern­as trafikkuns­kaper. De som cyklar måste också tänka på trafikregl­erna, de gäller för alla” säger han. Peter Enell, kommunpoli­s, var nöjd med insatsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden