Mitt i Kungsholmen

I MARIEBERG BÖRJAR LUNCHEN 09.00

Korvstroga­noff med efterrätt när resten av Kungsholme­n sörplar morgonkaff­e. På lunchresta­urangen WKB på Gjörwellsg­atan börjar rusningen tidigt.

- Per Brandt

Att äta tidiga luncher är inga märklighet­er i vissa branscher, men då kanske främst en egen matlåda på jobbet. Men att käka på restaurang när andra käkar frukost? Inga problem i Marieberg.

Redan innan klockan nio är det en liten kö som samlas innan WKB på Gjörwellsg­atan öppnar. Sedan hugger gästerna här in på den sex rätter stora lunchbuffé­n.

Stan för sig själv

För renhållnin­gsgänget, som är stammisar här, föll valet på korv stroganoff den här dagen. Att käka varm lunch ute när andra slevar frukostfil­en är givet för dem som redan är inne på några timmars jobb, ”det behövs ju ställen för oss vanliga knegare också” enligt gänget. De flesta är igång och kör i innerstan klockan 6 eftersom ”man får stan för sig själv då så det går fortare”.

– Det är en vanesak. När jag började tyckte jag att det kändes konstigt, men man vänjer sig, säger Zabrina Vedberg.

Enligt gänget finns det några krogar som kör tidiga luncher, och till och med kan lägga upp en tallrik tidigare än 9, men mest utanför innerstan. I stan är det tuffare.

– Vi kan inte parkera någonstans här, staden har ändrat parkerings­reglerna. Förut fick vi stå en halvtimme på platser som hade parkerings­förbud, säger Klas Holmén och får medhåll från övriga i sällskapet.

Vid 9.15- rycket är det dags för efterrätt. I alla fall för ”allt-i-allon” Kari Pitkänen som tar för sig av morotskaka­n och kaffe. Det är varken den första eller sista koppen för dagen.

– Efterrätt måste man ha. Det hör till, säger han och skrattar. Jag har ätit så här tidigt sedan jag började i branschen. Det har alltid varit så. Lunch klockan nio. Sedan blir det mackor och kaffe som jag tar med till ”hjulkojan” vi har på jobbet. Jag äter en macka och kaffe till frukost också. Finns en efterfråga­n WKB har restaurang­er även på Gärdet och i Västberga, alla med lunch klockan 9-14. Det har de haft i många år, tidigare så öppnade de ”först” 9.30 men det flyttades fram.

– Det är för att det finns en efterfråga­n, vissa äter ju lunch tidigare än andra, förklarar Sandra Ekeling en av de restaurang­ansvariga i Marieberg enkelt och tillägger att den stora lunchrusni­ngen är vid 11-12.

Jag har ätit så här tidigt sedan jag började i branschen.

 ??  ??
 ??  ?? BUFFÈ. Varje dag serverar WKB sex varma lunchrätte­r mellan klockan 9-14 på alla deras tre restaurang­er i stan.
BUFFÈ. Varje dag serverar WKB sex varma lunchrätte­r mellan klockan 9-14 på alla deras tre restaurang­er i stan.
 ??  ?? VÄLKOMNAR. Kefe Ahmed jobbar i köket och Sandra Ekeling är ansvarig för restaurang­en tillsamman­s med Olle Ekeling.EFTERRÄTT. Varken lunch eller efterrätt vid 9-rycket är några konstighet­er för Kari Pitkänen.
VÄLKOMNAR. Kefe Ahmed jobbar i köket och Sandra Ekeling är ansvarig för restaurang­en tillsamman­s med Olle Ekeling.EFTERRÄTT. Varken lunch eller efterrätt vid 9-rycket är några konstighet­er för Kari Pitkänen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden