Mitt i Kungsholmen

Fler trottoarer

säkras med salt

- Per Brandt

Fler trottoarer ska sopsaltas även i vinter. Staden ska lägga fem miljoner på nya försök att förbättra för gående.

Förra vintern gjorde staden försök med att sopsalta trottoarer, en metod som varit väldigt lyckad när det gäller cykelstråk, för att förbättra för fotgängarn­a.

Nu meddelar trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) att det ska bli utökade tester i vinter. Ytterligar­e fem miljoner kronor ska läggas på nya försök på flera trottoarst­räckor, främst i innerstan. De sträckor, S:t Eriksgatan och Norr Mälarstran­d som gjordes förra vinter ska även de fortsätta att sopsaltas.

– Vi kommer anslå fem miljoner kronor extra i budgeten för den här verksamhet­en för vi vill utöka testerna för att få bättre framkomlig­het för gående i Stockholm. Det är en uttrycklig vilja från vår sida, säger han.

Svårt salta bra

En utvärderin­g som trafikkont­oret gjort kring förra vinterns försök pekade på att det är svårt att få till en bra sopsaltnin­g på trottoarer, bland annat på grund av ojämna marknivåer och även saker som står i vägen som möbleringa­r. Det är problem som går att lösa, enligt Daniel Helldén.

– Vi vet att det blir besvärligt när det är saker i vägen och trånga trottoarer, att det finns tillfällen då sopsaltnin­gen inte tar fullt ut. Men det är samma sak när man plogar. Så vi utökar testerna helt enkelt, barnsjukdo­mar finns i alla nya system och nu får vi titta på hur de går att lösa, säger han.

Främst i innerstan

Hur många platser de nya försöken ska göras på återstår att se, men det kommer främst handla om innerstan, enligt Helldén.

– Trafikkont­oret ska nu ta fram en lista på ett antal platser. Det kommer huvudsakli­gen bli i innerstan eftersom gångbanor som är asfalterad­e är mycket enklare att sopsalta. Av de 20 mil cykelstråk som vi sopsaltar gör vi även det på 15 mil av gångbanorn­a, säger han.

Vi vill utöka testerna för att få bättre framkomlig­het för gående i Stockholm.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLARENCE FRENKER ?? SOPAS. Enbart gångbanor intill prioritera­de cykelstråk kommer att sopsaltas i vinter enligt staden.
FOTO: CLARENCE FRENKER SOPAS. Enbart gångbanor intill prioritera­de cykelstråk kommer att sopsaltas i vinter enligt staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden