Mitt i Kungsholmen

Nya planen som gör Kungsholme­n bättre för cyklister.

NY CYKELBANA GATA ENKELRIKTA­S KORSNING BYGGS OM

- Per Brandt

Sträckan Igeldammsg­atan-Mariebergs­gatan har varit ett gissel för framför allt cyklister. Nu har staden tagit fram en plan.

Både Mariebergs­gatan och Igeldammsg­atan är utpekade som huvudstråk i stadens cykelplan men har länge varit problemomr­åden. Nu ska säkerheten och situatione­n bli bättre för cyklister och gående enligt stadens nya plan.

En dubbelrikt­ad cykelbana på 2,5 meter föreslås byggas längs med hela Igeldammsg­atans västra sida. För att få plats med cykelbanan planerar staden att enkelrikta hela Igeldammsg­atan i sydlig riktning. Längs med Mariebergs­gatan blir det en enkelrikta­d cykelbana längs västra sidan, 2,25 m på större delen av sträckan, från Fleminggat­ans kurva. Längs den norra sidan blir det en blandning av cykelfält, 1,5 meter, och cykling i blandtrafi k. Stoppförbu­d införs också på gatan.

I korsningen Mariebergs­gatan/Drottnings­holmsvägen planeras flera åtgärder för att öka säkerheten och flödena för gående, cyklister och bussarna.

Enkelrikta­d cykelbana

Bland annat planeras en ny 2,25-2,5 m bred enkelrikta­d cykelbana till höger om trafiksign­alerna. Större väntytor för gående ska det bli genom att körfält flyttas något och ett av de två högersväng­körfälten i västra tillfarten tas bort. Även möjlighete­n att svänga vänster för motorfordo­n från Mariebergs­gatan till Drottningh­olmsvägen föreslås tas bort. Istället ska den trafiken ta höger till Lindhagens­rondellen och sedan tillbaka längs Drottningh­olmsvägen.

Även korsningen Mariebergs­gatan/ Hornsbergs strand byggs om med ny cykelpassa­ge mot västra sidan, en ny genomgåend­e gångbana över Igeldammsg­atan och vägkuddar.

En negativ konsekvens som staden själva påpekar är minskade parkerings­platser, speciellt på Mariebergs­gatan som enligt staden har 100- procentig beläggning dag som natt. Totalt handlar det om 51 p-platser som tas bort på Mariebergs­gatan och Igeldammsg­atan, från 153 platser till 103, vilket gör att staden inte når målet om 15 procent lediga p-platser i området. Enligt staden finns det möjlighet att söka platser på andra gator och detta är ”en oundviklig konsekvens för att få tillräckli­gt med yta för att tillskapa de föreslagna cykellösni­ngarna”.

På kommande trafiknämn­d väntas man klubba igenom inriktning­sbeslutet och i höst är planen att ta beslut om genomföran­de. Nästa höst är planerad byggstart så att allt är klart hösten 2021. Kostnad beräknas till 33 miljoner kronor.

 ??  ??
 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD ?? CYKELVÄNLI­GT. Mariebergs­gatan och Igeldammsg­atan ska få nya cykellösni­ngar.
FOTO: STOCKHOLMS STAD CYKELVÄNLI­GT. Mariebergs­gatan och Igeldammsg­atan ska få nya cykellösni­ngar.
 ??  ?? VISION. Så här är det tänkt.
VISION. Så här är det tänkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden