Mitt i Kungsholmen

Stans enda kattkafé tvingas sätta åldersgrän­s.

- Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

Det omtalade kattkafét Java whiskers tillåter inte längre små barn i lokalerna. En besökare vittnar om hur katterna var ”slutkörda”.

Vi har tidigare berättat om Java whiskers, stan första kattkafé, som i februari öppnade i Vasastan. Många har sökt sig till fiket, där man för 150 kronor får umgås och leka med katter. Men alla har inte varit nöjda.

– Jag hade läst om kaféet i min lokaltidni­ng och tänkte att det var för bra för att vara sant. Jag älskar katter, men som min livssituat­ion ser ut idag kan jag inte ha egen katt, säger besökaren Amelie.

Förväntans­full och sugen på att klappa päls gick hon till Java Whiskers. Men något kattmys blev det inte tal om.

– Först såg jag inga katter alls. Till slut kom det fram två stycken, men de ville absolut inte bli klappade. När vi försökte leka slog de lite slappt med tassarna, sedan kröp de in under en soffa. De kändes socialt slutkörda, säger Amelie.

Jon Bäcklund, en av ägarna till kaféet, delar inte åsikten att katterna är socialt trötta. Enligt honom kan det dock finnas en förklaring till Amelies besök. Hon skulle kunna ha haft otur att kommit efter en stor barngrupp.

– Efter att barn varit på kaféet kunde det hända att katterna var trötta. Barnen följde inte reglerna vi hade, så därför är barn under 10 år inte tillåtna längre.

Samtidigt är Jon Bäcklund noggrann med att påpeka att de inte styr över katterna.

– Vi lovar inte kurr i knäet. Det finns inga garantier. Men i stora drag har katterna ett enormt utbyte av besökarna.

Så generellt är katterna sociala?

– Katterna som vi tar hit är katter som redan har fått mycket kärlek och är sociala. Grundlägga­nde för hela verksamhet­en är att katterna mår bra.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? BARNFÖRBJU­DET. Barn under tio år körde slut på katterna och är numera portade från Java whiskers.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN BARNFÖRBJU­DET. Barn under tio år körde slut på katterna och är numera portade från Java whiskers.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden