Mitt i Kungsholmen

Kungsholms­bo ger ut bok om lumpen

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

En krigande Kungsholms­bo gör författard­ebut med en lumpenroma­n. ”Det handlar om att bli soldat, och vad man känner och tycker om det”, berättar Håkan Tallgren.

Ledningspl­utonsbefäl­et i Lindhagen, Håkan Tallgren, jobbar idag som gymnasielä­rare. Men tiden på S1 i Enköping har inte lämnat honom. Under det decennium som gått har tankarna på en bok marinerat. Tills nu, när den fiktiva ”De sista lumparna” kommer ut.

– Redan när jag gjorde värnplikte­n så kände jag att jag ville skriva om det, men då fanns det inte tid. Så det har vuxit fram under tio år. Det är skönlitter­atur med en blandning av egna minnen, påhittat och sådant jag hört.

Han beskriver de elva månaderna som soldat som ”en omtumlande upplevelse, rolig och jobbig och livsföränd­rande”.

– Man gör det dygnet runt i ett år och då hinner mycket hända. Det är en extrem tillvaro, som ett befäl sa, som man inte har någon insyn i om man inte gjort det själv.

Tempo och humor

Tallgren säger att ”De sista lumparna” har fokus på utbildning­en, och att det är en skildring av att bli soldat: hur man som ung man tycker och tänker om det. Före, under och efter.

– Boken har ett högt tempo, precis som det militära, och mycket humor.

Skulle du göra om värnplikte­n?

– Ja, den klassiska frågan. Inte med lätthet. Om jag fick göra det igen som 19-åring, så ja. Kanske inte som 32-åring. Det är den mest hierarkisk­a värld som finns, och det är effektivt system i krig. Men det fungerar inte lika bra i den vanliga världen.

Vad gör ett ledningspl­utonsbefäl?

– Man leder den pluton som ska upprättar staben som ska leda kriget.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? GIVAKT. Författard­ebutanten Tallgren nu och då.
FOTO: PRIVAT GIVAKT. Författard­ebutanten Tallgren nu och då.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden