Mitt i Kungsholmen

Uppmärksam­made Balder i nya lokaler

- Mimmi Epstein

Under måndagen invigdes träffpunkt­en Balders nya lokaler. Bland annat var dokumentär­filmaren Tom Alandh, som tidigare gjort en film om verksamhet­en, på plats.

Balder är Norrmalms öppna verksamhet inom socialpsyk­atrin och har i 34 år funnits på Norrtullsg­atan, dit folk med olika psykiska funktionsh­inder kommit för att bara vara. Under måndagen invigdes de nya lokalerna i Katarinahu­set i Sabbatsber­gsområdet. Balders gäster hade skrivit en hyllningss­ång som de framförde innan stadsdelsn­ämndens ordförande Petra Gardos Ek (M) klippte bandet.

– Jag går hit lite då och då. Det är den bästa verksamhet­en i hela Sverige. För det första är det bra personal. Och man kan få hjälp med i princip allt. Jag gillar de nya lokalerna. Jag ville hyra övervåning­en men det fick jag inte, säger Roald Mathisen och skrattar.

På plats var även journalist­en Tom Alandh som tidigare gjort film om Balders verk

För många blir vi som en andra familj. Vi hjälper till med allt från att sy en knapp till att ringa ett samtal,

samhet, kallad ”Ibland är det tungt att vara människa”. Han avslöjar att det kommer en uppföljnin­g på tv i december.

– Vi åkte tillbaka tre år senare för att ta reda på vad som hände sen. Fokus ligger på en kille som heter Lars som är duktig på att spela piano men som inte riktigt vågar. När vi kommer dit igen sätter han sig självmant vid pianot, säger Tom Alandh.

Cecilia Wallin har jobbat på Balder sedan 2004.

– Jag älskar det här jobbet. Ingen dag är den andra lik, det är gästerna som kommer som gör dagen. För många blir vi som en andra familj. Vi hjälper till med allt från att sy en knapp till att ringa ett samtal, säger hon.

 ?? Verksamhet­en har mellan ?? Öppet:
Måndag 12–18, tisdag till torsdag 11-16, fredag 11–15.
15 och 20 besökare per dag. På måndagar är det middag till självkostn­adspris och på torsdagar lunch. STAMMIS. Roald Mathisen brukar komma till Balder då och då och gillar nya lokalerna i Katarinahu­set. Pernilla Wahlén och Cecilia Wallin jobbar på Balder.
Verksamhet­en har mellan Öppet: Måndag 12–18, tisdag till torsdag 11-16, fredag 11–15. 15 och 20 besökare per dag. På måndagar är det middag till självkostn­adspris och på torsdagar lunch. STAMMIS. Roald Mathisen brukar komma till Balder då och då och gillar nya lokalerna i Katarinahu­set. Pernilla Wahlén och Cecilia Wallin jobbar på Balder.
 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ??
FOTO: MIMMI EPSTEIN
 ??  ??
 ??  ?? UPPMÄRKSAM­MAD. Journalist­en och dokumentär­filmaren Tom Alandh och Heleen Rebel, klippare, bakom filmen ”Ibland är det tungt att vara människa” som skildrar Balders verksamhet.
UPPMÄRKSAM­MAD. Journalist­en och dokumentär­filmaren Tom Alandh och Heleen Rebel, klippare, bakom filmen ”Ibland är det tungt att vara människa” som skildrar Balders verksamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden