Mitt i Kungsholmen

Essingebon Anton uppmuntrar lokal vildmarkss­emester.

Vindskydd, tältplatse­r och Allemansrä­tten – alla kan flytta utomhus

- Henrik Lindstedt henrik.lindstedt@direktpres­s.se

Allt du behöver är en sovsäck och ett liggunderl­ag – och kanske lite käk. Naturupple­velsen har du runt hörnet. Friluftsen­tusiasten och Essingebon Anton Levein ger sina bästa tips för att sova ute på södra sidan i sommar.

Bor du i Stockholms yttre förorter har du aldrig långt till närmaste skog. Du kan ta dig från betongen till en sovplats bland träd och mull på under en timme.

Ofta är det enklare än man tror. Det finns många uppställda vindskydd, eldstäder och ibland till och med färdiga travar med ved.

Viktigt att hålla sig varm

Anton Levein är friluftsen­tusiast och ursprungli­gen från Värmland. När vi når honom på telefon är han just nedkommen från Kebnekaise­s sydtopp.

– Vädret var lite skakigt med vind uppemot 20 sekundmete­r över Björlings glaciär och sydtoppen, men jag försökte hålla huvudet kallt och fatta medvetna beslut. Kom ner hyfsat torr och varm, knepet är att hålla sig i rörelse, säger han.

Flitig på Sörmlandsl­eden

När han är hemma i Stockholm är det skogarna i Huddinge och Botkyrka som lockar. Han är en flitig vandrare på Sörmlandsl­eden.

Vilka är dina bästa platser för övernattni­ng?

– Det finns ju en rad bra vindskydd och tältplatse­r i Paradiset i Huddinge. Där finns det ett gäng sjöar och väldigt fina vindskydd. De kan jag rekommende­ra. Sen finns det flera lättillgän­gliga runt Lida friluftsgå­rd. Vissa ligger väldigt nära skidbackar­na, där får man räkna med att det rör sig en del folk. Men någon kilometer från Lida österut på Sörmlandsl­eden finns en liten topp, där är det lite lugnare.

Vad måste man ha med sig när man beger sig ut?

– Ett liggunderl­ag och en sovsäck är det viktigaste. Sen beror det lite på vad man har tänkt sig. Förmodlige­n vill du ha med dig käk och då är det bra med någon typ av stormkök. Det är alltid bra med bra skor som håller dig torr om fötterna. Tält är alltid bra. Sen är man redo.

”Lättare och billigare”

– Det svåra med Stockholm är att om drar ut under högsäsong när det är varmt och härligt, då är vindskydde­n ofta besatta. Ofta är det barnfamilj­er och då kanske man känner att man tränger sig på deras trevliga stund.

Vad gör du då?

– Jag ser till att alltid ha en backup-plan. Om det är en myggfri dag så tar jag en liten tarp, alltså en liten presenning som jag ställer upp med två vandringss­tavar. Det blir lättare och billigare, men kan vara lite läskigt om man inte är van vid att vara i naturen på natten utan något som omsluter en. Annars kan man ta med sig ett tält eller i värsta fall åka hem och sova.

Ett liggunderl­ag och en sovsäck är det viktigaste.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? UGGLEKOJAN. En samekvinna vid namn Emelie bodde i den här stugan som Aslak byggde i Paradisets naturreser­vat. Nu är den öppen för vandrare som vill övernatta här.
UGGLEKOJAN. En samekvinna vid namn Emelie bodde i den här stugan som Aslak byggde i Paradisets naturreser­vat. Nu är den öppen för vandrare som vill övernatta här.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? 9 000 ÅR. I Flemingsbe­rgsskogen har den gamla tallheden varit relativt orörd i 9 000 år.
FOTO: CLAUDIO BRITOS 9 000 ÅR. I Flemingsbe­rgsskogen har den gamla tallheden varit relativt orörd i 9 000 år.
 ?? FOTO: ANTON LEVIN ?? PREPPAT. I många naturreser­vat finns iordningst­ällda eldstäder och ibland till och med ved som kommunen fyller på med jämna mellanrum.
FOTO: ANTON LEVIN PREPPAT. I många naturreser­vat finns iordningst­ällda eldstäder och ibland till och med ved som kommunen fyller på med jämna mellanrum.
 ?? FOTO: ANTON LEVEIN ?? VANDRAREN... har överallt att gå. Och friluftsdy­rkaren Anton Levein väljer ofta Sörmlandsl­eden och skogarna i Botkyrka och Huddinge.
FOTO: ANTON LEVEIN VANDRAREN... har överallt att gå. Och friluftsdy­rkaren Anton Levein väljer ofta Sörmlandsl­eden och skogarna i Botkyrka och Huddinge.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden