Mitt i Kungsholmen

Stökfritt fall?

Polisens nya vapen ska stoppa fartblinda vattenskot­rar vid Hornsbergs strand.

- Albin Tingstedt

Sjöpolisen har tagit ett ännu tuffare tag mot buskörning på vattnet i Stockholm – med två egna vattenskot­rar.

2016 kunde vi berätta att Sjöpolisen ville satsa på egna vattenskot­rar som ett sätt att komma åt problemet med att vattenskot­rar körde för fort och för nära bad- och bryggbadar­e, bland annat i Hornsberg.

Sedan förra säsongen hade polisen en vattenskot­er, men i samband med att polisen i våras skaffade sig en större båt, kunde de även införskaff­a sig ytterligar­e en vattenskot­er, något SVT Nyheter var först att rapportera om.

Ska fånga busar

Med de nya vattenskot­rarna har polisen på ett mer effektivt sätt kunnat konfronter­a andra vattenskot­rar, samtidigt som det blir mindre svall och ljud än om man skulle jaga dem med polisbåten. Detta, menar polisinspe­ktören Johan Skogfeldt, stör gemene man mindre.

Just nu kör man i hela länet, men man har arbetat lite extra i innerstade­n. Framför allt Hornsbergs strand är mest aktuellt eftersom det är många inringning­ar därifrån, men även platser i bland annat Årstaviken.

– Vi kör i hela vattenområ­det i innerstade­n, från Liljeholms­kajen till Hornsberg och Kungsholme­n, främst på Mälarsidan. Men nu ska vi också arbeta utanför innerstade­n. Till exempel har

Norrtälje och Dalarö

Vi kör i hela vattenområ­det i innerstade­n.

rapportera­t om behov, berättar Johan Skogfeldt.

Han menar också att åldersgrän­sen för att få framföra en vattenskot­er är något som har varit på tapeten på senare tid, eftersom det inte krävs någon typ av förarbevis. Det enda kravet är att du är minst 15 år gammal.

– Nu har det kommit en lag som säger att man måste vara 15 år för få framföra en vattenskot­er, men inget förarbevis krävs. Dock har detta inte varit ett större problem för förarna i innerstade­n, avslutar Johan Skogfeldt.

 ??  ??
 ?? FOTO: KARIN NILSSON ?? SATSAR. Sjöpolisen har nu införskaff­at två vattenskot­rar för att fånga andra vattenskot­rar som kör för fort.
FOTO: KARIN NILSSON SATSAR. Sjöpolisen har nu införskaff­at två vattenskot­rar för att fånga andra vattenskot­rar som kör för fort.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? HORNSBERGS STRAND. Under sommaren är det många som badar vid Kungsholme­ns playa.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN HORNSBERGS STRAND. Under sommaren är det många som badar vid Kungsholme­ns playa.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden