Mitt i Kungsholmen

”Måste båtarna ligga där och fördärva den vackra utsikten?”

- Anna Köning Jerlmyr (M) finansborg­arråd i Stockholms stad

Vanliga, skötsamma människor ska kunna vara ute på gator och torg, i skogen och i joggingspå­ret när och vilken tid på dygnet de önskar. Inte minst kvinnors otrygghet behöver få mer uppmärksam­het. Fokus måste vridas till brottsoffr­en.

Jag är fullt medveten om att verklighet­en inte ser ut så. Allt för ofta vaknar vi stockholma­re upp om morgonen till nyheter om sprängning­ar, skjutninga­r, knarklangn­ing, våldtäkter och inbrott. Men otrygghete­n handlar inte enbart om de grova brotten, utan även om den känsla som smyger sig på och som gör att vi inte vill ta vägen genom gångtunnel­n, gå genom centrum på kvällen eller använda genvägen genom ett skogsparti.

Det är min högsta prioritet att förändra den här situatione­n. Vår stad ska vara en trygg stad, för alla och i alla stadsdelar. Därför uppvaktar jag självklart också regeringen för att de ska ta sitt ansvar för att upprätthål­la lag och ordning i vårt land och ge kommunerna de ytterligar­e verktyg som behövs.

För att vända den negativa utveckling­en har jag och mina kollegor i den grönblå koalitione­n fattat en rad beslut som konkret ska öka tryggheten och säkerheten i våra stadsdelar.

Det här gör vi i Enskede-Årsta-Vantör: Det är viktigt att vi politiker och stadens tjänstemän får veta hur boende i stadsdelen upplever miljön och tryggheten. Därför satsar förvaltnin­gen på att nå ut till fler invånare med exempelvis tyck-till-tjänsten. Vi kommer också att arbeta med platssamve­rkan, som är ett framgångsr­ikt sätt att öka tryggheten. Förvaltnin­gen kommer, tillsamman­s med lokala brottsföre­byggande råd, polisen, de kommunala fastighets­bolagen, utbildning­sförvaltni­ngen, trafikkont­oret och lokala näringsidk­are, att ta fram lägesbilde­r för att motverka otrygghete­n.

Övergripan­de för hela staden ser vi till att Stockholm får de ordningsva­kter som behövs, då polisen inte räcker till. Vi går år 2019 från 18 ordningsva­kter till 100. Vi ökar också antalet trygghetsk­ameror och de platser där de kan sättas upp.

Under hösten underteckn­ade jag den samarbetsö­verenskomm­else som staden slutit med Polisregio­n Stockholm. Vi kommer skapa gemensamma lägesbilde­r och våra ordningsva­kter och polisen kommer att utöka sitt samarbete.

Min målsättnin­g är att alla stockholma­re snart ska märka skillnad.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? ANNA KÖNIG JERLMYR PÅ SERGELS TORG.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ANNA KÖNIG JERLMYR PÅ SERGELS TORG.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden