Mitt i Kungsholmen

Fler mellanhänd­er tar ut ockerhyror

Hyresrätte­r försvinner från Stockholms marknad när värdar tjänar mer på att hyra ut till företag. ”Ett sätt att utnyttja systemet” säger Hyresgästf­öreningen om den växande trenden.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Det är en växande marknad: hyresvärda­r som hyr ut stora delar av sitt bestånd till en mellanhand, som sedan hyr ut lägenheter­na för en rejält saltad summa, långt över tilllåten nivå för andrahands­uthyrning.

Antingen till turister via olika hotell- och airbnb-sajter, eller till företag som behöver längre korttidsbo­ende. I centrala Stockholm har till exempel ett helt hyreshus i smyg förvandlat­s till hotell, trots att tillstånd saknas, något som blir vanligare.

Ett företag som agerar mellanhand mellan ägare och andrahands­gäst, är YP Master. Det finska företaget har funnits i Sverige i 20 år och har cirka 200 boenden i sitt stall, från Timrå i norr till Malmö i söder.

50 kvm för 13 500 kr

I Stockholm förfogar de över cirka 120 stycken bostäder som de hyr ut via sin sajt. Där kostar 50 kvadrat på Östermalm, byggda 1934, 13 500 kronor i månaden.

– Vi hyr bara ut till företag i minst tre månader. Vi möblerar upp lägenheter­na och hyr ut till IT-konsulter, sjukvårdsp­ersonal och byggarbeta­re, förklarar YP Masters ägare Hans Öberg.

YP Master tar ut långt över det dubbla i månaden av sina kunder, jämfört med vad hyran skulle varit om man hyrde direkt av värden. Trots att man enligt hyreslagen endast får lägga på max 15 procent på originalhy­ran för möblemang.

Hyr på Östermalm och Åsen

Som exempel så hyr YP Master ett stort antal lägenheter fördelade på många olika hus som ägs av John Odin fastighets­förvaltnin­g. Bland annat ett på Östermalm och tre på Hägerstens­åsen.

Det här är ettor och tvåor som ska kosta mellan 4 000 och 6 000 kronor i månaden, om man jämför med liknande lägenheter som Svenska bostäder och Familjebos­täder äger i samma områden. Nu startar de kring 10000 kronor och tickar snabbt uppåt för varje kvadratmet­er.

Även enligt Hyresgästf­öreningen borde de ligga kring 5000 kronor. När de 2017 förhandlad­e hyran för John Odins fastighet på Östermalm, så hamnade ettorna på

De blir av med boendet om de kräver tillbaka hyran

4 000 kronor. Via YP Master går de nu för 12 000 kronor. Och på Boktryckar­vägen på Hägerstens­åsen går en 40-talstvåa, 43 kvadrat, loss på 13 000 kronor.

Hans Öberg motiverar priset med att ”det är inga sunkiga lägenheter, det är stamrenove­rat”. Och att det aldrig är full beläggning i deras totala bestånd vilket skapar ett inkomstbor­tfall de vill kompensera för. Flyttstädn­ing kostar också.

– Därför hyr vi bara ut till företag. Då kan vi ta så mycket betalt. Om vi bara får lägga på 15 procent så lägger vi ner, då går det inte runt. Vi köper Ikea-möbler för en miljon kronor per år, förklarar Öberg.

Enligt lag har en hyresgäst rätt att få igen mellanskil­lnaden mellan skälig och oskälig hyra om man bor i andra hand. För uthyraren är det inte straffbart – inga böter, inget fängelse – att syssla med ocker, men pengar måste betalas tillbaka. Det gäller även den som hyr ut till företag i andra hand.

”Inget snack, det är så”

Det här är dock inget som bekymrar Hans Öberg. Ägaren säger att folk får lov att betala YP Masters pris, ”de har inga alternativ”.

– De blir av med boendet om de kräver tillbaka pengar. Så det har aldrig hänt och det kommer aldrig att hända. De som hyr av oss är fullt medvetna om vad vi tar ut. Det är inget att snacka om, det är så det är.

Öberg har inga moraliska betänkligh­eter kring det här, utan ser det som att de bedriver en ”stor social insats”.

– Vi hjälper människor som behöver arbeta på annan ort. Alternativ­et är vandrarhem. Det blir inte billigare. Eller som jag sa när jag övertalade Nynäshamns kommun att skriva avtal med oss: ”Vill ni ha en husvagnsst­ad i skogen?”

Hans Öberg säger att de generellt betalar en högre hyra till hyresvärde­n än vad som är kollektivt förhandlat. Exakt hur mycket mer de betalar är en affärsheml­ighet. Detta för att kompensera för det högre slitage som uppstår med fler in- och utflyttar än normalt.

På John Odin fastighets­förvaltnin­g hävdar man att uthyrninge­n av ett större antal lägenheter till YP Master är ”kortsiktig­t för att kunna evakuera hyresgäste­r vid renovering”.

I övrigt vill man inte kommentera alls.

 ??  ?? SKÖTS AV MELLANHAND.
Här vid Tessinpark­en på Östermalm hyrs ett stort antal lägenheter ut endast till företag.
SKÖTS AV MELLANHAND. Här vid Tessinpark­en på Östermalm hyrs ett stort antal lägenheter ut endast till företag.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ??
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN
 ?? FOTO: CHRISTOFFE­R RÖSTLUND JONSSON ?? PÅ HÄGERSTENS­ÅSEN. Två av Odins fastighete­r där YP Master står för andrahands­uthyrninge­n: Påskvägen och Bokbindarv­ägen.
FOTO: CHRISTOFFE­R RÖSTLUND JONSSON PÅ HÄGERSTENS­ÅSEN. Två av Odins fastighete­r där YP Master står för andrahands­uthyrninge­n: Påskvägen och Bokbindarv­ägen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden