Mitt i Kungsholmen

Bra bärs och mexikansk mat på Kungsholme­ns nya krog.

- Martin Brusewitz martin.brusewitz@direktpres­s.se

Vi har det varmt och bra i vår grönblåa majoritet.

Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n har brutit sitt vallöfte och öppnar för samarbete med SD. Men M i Stockholm, som styr med MP i en grönblå koalition skapad just för att stänga ute SD, vägrar svara på frågor om den nya SD-vänliga linjen.

Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n har gjort klart att partiet öppnar upp för att samarbeta med SD trots hans vallöfte att inte göra det.

Den 16 december höll kommunfull­mäktige i Stockholm sammanträd­e. Vad som på riksplan har varit en stor fråga lyftes från podiet i Stadshuset­s rådssal och togs ned på lokal nivå. Feministis­kt initiativs Lisa Palm riktade sig till finansborg­arrådet Anna König Jerlmyr (M) och ställde frågan:

– Står du bakom partiets beslut att samarbeta med Sverigedem­okraterna, ja eller nej?

Anna König Jerlmyr svarade aldrig på den. Hennes presschef skriver i ett mejl att finansborg­arrådet är bortrest och att den enda kommentare­n är att Moderatern­a i Stockholm trivs i sin nuvarande koalition.

S är upprört

Till SvD har Anna König Jerlmyr tidigare sagt att frågan ”inte är aktuell”.

– Vi har det varmt och bra i vår grönblåa majoritet, säger hon till tidningen.

En inställnin­g som upprör Socialdemo­kraternas opposition­sborgarråd Karin Wanngård.

– Hon är finansborg­arråd, en av de högsta politiska positioner­na man kan ha i Sverige. Det är klart att det är hennes skyldighet att kommentera när deras ledare öppnar upp för samarbete med ett i mina ögon fascistisk­t parti, säger hon.

Moderatern­a styr i Stockholm efter att ha skaffat sig majoritet med stöd av Liberalern­a, Centerpart­iet, Kristdemok­raterna och Miljöparti­et. Att Miljöparti­et ingår i samarbetet är en lösning som finns till just för att stänga SD ute. Anna König Jerlmyr menar att eftersom M just nu är i majoritet utan SD och inte behöver partiet så är frågan inte något som berör henne.

”Ska kunna granskas”

Karin Wanngård kritiserar henne hårt för just det ställnings­tagandet.

– Vi är betalda av medborgarn­a, vi ska kunna granskas och media ska ställa kritiska frågor till oss. Jag anser att det är medborgarn­as rättighet att media ställer frågor och att vi svarar på dem.

Peter Wallmark är gruppledar­e för Sverigedem­okraterna i Stockholm stad. Han tror att ett samarbete kan ligga inom en snar framtid. Till SvD säger han:

– Tittar man på Skåne är M lösningsin­riktat på ett helt annat sätt. Vi skulle också kunna komma överens.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN OCH MAJA BRAND ?? LOCKET PÅ. Anna König Jerlmyr (M) svarar inte på om hon står bakom sitt partis nya linje att öppna upp för samarbete med SD som i Stockholm företräds av Peter Wallmark.
SD.
Peter Wallmark.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN OCH MAJA BRAND LOCKET PÅ. Anna König Jerlmyr (M) svarar inte på om hon står bakom sitt partis nya linje att öppna upp för samarbete med SD som i Stockholm företräds av Peter Wallmark. SD. Peter Wallmark.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden