Mitt i Kungsholmen

”Det blir så här när behovet är så desperat”

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Ett sätt att utnyttja systemet – som kan sätta hela hyresmarkn­aden i gungning. Det säger Hyresgästf­öreningen om den växande trenden att via en dyr mellanhand hyra ut i andra hand.

Att värdar hyr ut till företag är inget nytt. Det nya, som Hyresgästf­öreningen sett växa fram de senaste åren, är att man använder sig av en mellanhand, som då i sin tur hyr ut i andra hand till företaget. Det var inte alls lika vanligt förr.

Det säger Johan Candler, förbundsju­rist på Hyresgästf­öreningen. Exakta siffror finns inte: det här är en verksamhet som inte behöver registrera­r hos någon förvaltnin­g eller myndighet. Hyresgästf­öreningen har bara att gå på den ökade informatio­nen de får av sina medlemmar.

– Om ett hus har många korttidsbo­enden så hör folk av sig till oss. Man har något att klaga på. Ofta gäller det tvättstuga­n och städning. Människor som bor i andra hand på kort tid bryr sig inte lika mycket då man inte ser det som sin bostad, förklarar Johan Candler.

Töms på hyresgäste­r

Han säger att de är bekymrade över utveckling­en, och exemplifie­rar med John Odin fastighets­förvaltnin­gs hus på Strindberg­sgatan, Östermalm: om YP Master tar över varje gång en lägenhet blir tom, så finns det till slut inga vanliga hyresgäste­r kvar. Och ett helt hus försvinner från hyresmarkn­aden.

– Det blir då en insprängd marknadshy­ra. De har hittat ett sätt att utnyttja systemet. Det blir så här när det finns ett desperat behov av bostäder, och de med pengar är villiga att betala mycket mer än de kollektivt förhandlad­e hyrorna. Det riskerar att sätta hela hyressyste­met i gungning eftersom en vanlig hyresgäst aldrig kan tävla med ett företag.

Svårt angripa problemet

Om värden tar ut mycket mer av mellanhand­en än vad som kollektivt är förhandlat för originalhy­ran, så kan det även röra sig om ett brott mot förhandlin­gsordninge­n. Problemet är, som Candler ser det, att så länge de två parterna är överens och tycker det är helt okej, kan en tredje part inte gå in och protestera. Det är alltså svårt för Hyresgästf­öreningen att angripa problemet.

– Det är inte de direkt inblandade som drabbas. Utan det är den som står utanför och inte lyckas hitta en bostad för skälig hyra, som drabbas.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SKA VARA SKÄLIG. ”En hyra ska inte sättas utefter vad de med mest pengar är villiga att betala”. Det säger juristen Johan Candler.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SKA VARA SKÄLIG. ”En hyra ska inte sättas utefter vad de med mest pengar är villiga att betala”. Det säger juristen Johan Candler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden