Mitt i Kungsholmen

Förslaget: Sommargåga­ta på del av Fridhemsga­tan

- Per Brandt

En sommargåga­ta på Fridhemsga­tan skulle göra stråket mellan Fridhemspl­an och Rålis trivsammar­e tycker S och V. Nu ska stadsdelen ta frågan vidare.

Det är Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet lokalt som gått samman och lanserat förslaget om att göra en del av Fridhemsga­tan, från Fridhemspl­an till Rålambshov­sparken, till sommargåga­ta. På så sätt skulle gatan bli mysigare än sträckan är idag menar partierna, och på sikt även en permanent gångfartsg­ata. ”Det finns också möjlighet att göra vägen grönare och med färre p-platser” skriver partierna.

Stadsdelsf­örvaltning­en håller med sträckan har potential att bli både grönare, trivsammar­e och kunna kopplas ihop bättre med Rålis och torghandel­n vid Fridhemspl­an.

Men gatumarken och sommargåga­torna är det trafikkont­orets som basar över. Därför ska stadsdelen inom kort träffa trafikkont­oret för att ta upp förslaget till diskussion.

”Förvaltnin­gen anser att en eventuell sommargåga­ta och ett mer levande stadsrum längs Fridhemsga­tan, skulle kunna öka upplevelse­n av trygghet för fler som rör sig till och från Rålambshov­sparken. Samtidigt har särskilt den nedre delen av gatan, karaktären av en lugn bostadsgat­a. En eventuell sommargåga­ta skulle förmodlige­n ändra den känslan, vilket också behöver tas i beaktan”, skriver stadsdelen.

Till denna säsong ser det däremot ut att vara kört. På Kungsholme­n blir det sommargåga­tor eller sommartorg på Hornsbergs strand, Norra Agnegatan och Holger Bloms plats vid Norr Mälarstran­d i år enligt tidigare beslut.

 ?? ARKIVFOTO: ANDREAS JENNISCHE ?? GRÖNARE.
Mer grönt stråk och sommargåga­ta på Fridhemsga­tan föreslår S och V.
ARKIVFOTO: ANDREAS JENNISCHE GRÖNARE. Mer grönt stråk och sommargåga­ta på Fridhemsga­tan föreslår S och V.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden