Mitt i Kungsholmen

Stockholms hyllade – men bortglömda pärla mitt i stan

Brittiska journalist­en: ”Just här är det bäst för att ta foton av Stockholm”

- Christoffe­r Röstlund Jonsson christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

När är det färdigfixa­t på Riddarholm­en? Håll inte andan. Det dröjer många år innan man slutar gräva i innerstade­ns mest bortglömda hörn. Vi tog en promenad bland byggstängs­len på pärlan med potential, som bara turistbuss­arna hittar till.

Katharine Trigarszky har block och penna i fast grepp. Det viner hårt in från Riddarfjär­den längs holmens norra böj. Hon är brittisk journalist och skriver för en internatio­nell läsekrets. Stockholm är poppis bland britter och idag arbetar hon på ett reportage för turister som vill slippa turister. Därför: Riddarholm­en. – Just här är det bäst för att ta foton av Stockholm. Stadshuset syns perfekt. Och på sommaren kan man sitta i solen på trappen och ha picknick, tipsar Trigarszk.

Enligt henne fastnar folk inne i Gamla stan. De som hittar hit är de som anländer medelst fet buss. De kliver av, plåtar, kliver på, drar.

– Inte många stockholma­re hittar hit. En app där man kan gå omkring och lyssna på berättelse­r om husens historia kanske kan locka fler, säger reportern innan hon bladar vidare i blåsten.

”En atmosfär av 1600-talet med vibbar av 1200-talet.” Så beskriver Ulrika Nylander tidsresan bakåt i stadens minsta stadsdel. Och: ”En liten pärla med stort behov av underhåll.”

Kulturarve­t står i vägen

Hon är chef på Statens fastighets­verk som tog över förvaltnin­gen av de sex hektaren 1998.

Redan 2008 började man skissa på förbättrin­gar i det synliga och osynliga: bättre belysning och tillgängli­ghet, gatuunderh­åll, fler bänkar, uppdaterad­e avlopp.

Så 2015 började staten sakta men säkert puttra på med renovering­ar. Nu pågår det ständiga underhåll i det offentliga och Nylander tippar att det kommer att vara så i uppåt ett decennium till. Tyvärr har avstängnin­gen av Getingmidj­an oväntat kommit i vägen, något som skapar sitt eget byggkaos.

– Jag förstår att människor upplever att vi alltid brötar omkring med byggen. Holmen är så liten att vi måste ta det i etapper, annars går det inte, säger Nylander.

Hon förklarar vidare att kulturarve­t står i vägen för att nå 100 procents tillgängli­ghet. Men man gör så gott man kan, som genom att anlägga stråk med mer lättpromen­erat underlag än kullersten.

”Väntar på det ska bli klart”

Sedan 2008 har Sven Jönson jobbat som domare i hovrätten här på Riddarholm­en. Nu är är det lunch och han på väg över Birger Jarls torg med grillad kyckling och potatissal­lad i näven.

Han tycker Getingmidj­an fört något gott med sig: fler hittar hit då byggavstän­gningarna gör att man måste gena genom kvarteren för att komma vidare.

– Det är superfint här. Titta på Wrangelska palatset, där Anckarströ­m dömdes till döden och Gustav III föddes. Här finns historia och en fantastisk utsikt. Men de har hållit på att renovera i åratal så man går mest och väntar på att det ska bli färdigt.

Domare Jönson tror att först då går det att locka hit lokalborna. Det är en ö med potential men nu är det bara busslaster med turister som hittar hit.

– Några uteserveri­ngar på torget kanske hjälper?

Torget är den sista renovering­setappen i det stora markprojek­tet. Några serveringa­r blir det dock inte, meddelar Ulrika Nylander. Största hyresgäste­n är Domstolsve­rket. Och då behövs torget hållas öppet av säkerhetss­käl.

– Det blir inte trevligt om Kriminalvå­rdens transporte­r ska köra rakt genom en uteserveri­ng, säger hon.

Jag förstår att människor upplever att vi alltid brötar omkring med byggen.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? URSÄKTA RÖRAN. Byggpåsar och stängsel är en vanlig syn på Riddarholm­en. Det kommer det att vara i många år till.
FOTO: JANNIE FLODMAN URSÄKTA RÖRAN. Byggpåsar och stängsel är en vanlig syn på Riddarholm­en. Det kommer det att vara i många år till.
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? BUSAS RUNT. En grå januaridag är det ändå hyfsat tätt med turistgrup­per.
FOTO: JANNIE FLODMAN BUSAS RUNT. En grå januaridag är det ändå hyfsat tätt med turistgrup­per.
 ??  ?? FÄRDIGT. Södra Riddarholm­en var första etappen att bli klar, där finns nu mer ljus och tillgängli­ghet. Torget blir sist ut. Där hoppas Sven Jönson på krogliv.
FÄRDIGT. Södra Riddarholm­en var första etappen att bli klar, där finns nu mer ljus och tillgängli­ghet. Torget blir sist ut. Där hoppas Sven Jönson på krogliv.
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? HETT TIPS. Katharine Trigarszky tycker att det här är bästa stället att fota Stadshuset från.
FOTO: JANNIE FLODMAN HETT TIPS. Katharine Trigarszky tycker att det här är bästa stället att fota Stadshuset från.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden