Mitt i Kungsholmen

Här är årets stora byggprojek­t

- Michael Toll

Stockholm växer så det knakar, eller snarare bullrar. Vi har gått igenom vad som händer i en rad olika byggprojek­t i innerstan under det kommande året.

1. Slussen

Status just nu: Monsterbyg­get rullar på. Av många stora händelser är det nog den så kalllade Guldbrons ankomst som främst sticker ut. Efter många veckor till havs beräknas den anlända till Stockholm i februari. I samband med monteringe­n stängs Stadsgårds­leden av i två veckor. Under 2020: I slutet av året drar rivningen av Slussens västra delar igång. Busstorget på Södermalms­torg försvinner och det är då sista chansen att gå på någon av broarna från 1935.

2. Liljeholms­kajen

Status just nu: Den första bostadseta­ppen i Sjöviksbac­ken med 229 lägenheter färdigstäl­ls i sin helhet, inflyttnin­gar pågår för fullt. Under 2020: Inflyttnin­gar påbörjas i Kajplats 6 och pågår hela året. Restaurang­en, en av Stockholms högsta krogar, i toppen av huset produceras och inreds. Under året startar även nästa projekt, Sjövikster­rassen, som innehåller 73 lägenheter och en förskola. Rivning av det ödehuset på platsen pågår.

3. Hagastaden

Status just nu: De olika byggaktöre­rna fortsätter sina arbeten och från stadens sida pågår arbetet med att anlägga Norra Stationspa­rken, gatorna i området och andra offentliga platser. Under 2020: Det stora som händer är att planerna för nästa del av Hagastaden­s utbyggnad ska presentera­s på ett samråd med start i mars. Planer och visionsbil­der ska visas på Tekniska nämndhuset Fleminggat­an. Hela stadsdelen ska vara klar 2030.

4. Norra Djurgårdss­taden (med omnejd)

Status just nu: Gasverksvä­gen från Rådjurssti­gen till Ropsten ska breddas och kompletter­as med gång- och cykelbanor. Arbeten beräknas bli klara i mars. Gasverksvä­gen kan öppnas för trafik. Under 2020. Spårvägsmu­seet planerar att öppna under hösten. Ovanför Hästhagspa­rken har det anlagts en utkiksplat­s på kanten av berget. Byggnation­en är färdigstäl­ld och en anslutning­sväg till platsen beräknas bli klar till sommaren.

5. Slakthusom­rådet

Status just nu: Flera rivningar planeras, främst för att ge plats till den nya tunnelbane­stationen som är planerad i området med två uppgångar. Ett antal detaljplan­er planeras också att dra igång i den norra delen av området. Under 2020: Flera av de klassiska köttindust­rierna ska rivas före sommaren. Omedelbart därefter kommer parkerings­huset Palmfelt center att rivas. Klubbsatsn­ingen Fållan drar igång sin verksamhet på allvar.

6. Hornsbergs­kvarteren

Status just nu: 750 nya bostäder, idrottshal­lar och kontorslok­aler planeras byggas på ett område där nuvarande bussdepån vid Kristinebe­rgs idrottspla­ts ligger. Under 2020: En byggstart i form av markarbete­n kan bli aktuell på ”triangelto­mten”, korsningen Kjellgrens­gatan/Lindhagens­gatan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden