Mitt i Kungsholmen

Se till att testamente­t är rätt enligt formkrav

JURIDIK · Vem kan egentligen vara den som bevittnar ett testamente?

-

Jag skrev testamente åt min bror som ville ge allt till en tjej. Jag och min make bevittnade testamente­t. Nu när min bror dött säger hans syskonbarn att det är värdelöst eftersom jag skrev och underteckn­ade det. Är det verkligen så?

Det finns vissa formkrav för att ett testamente ska vara giltigt. Så kallade nödtestame­nten kan frångå vissa av formkraven nedan, men enligt huvudregel­n ska detta uppfyllas:

Testamente­t ska upprättas skriftlige­n. Testatorn, personen som upprättat testamente­t, ska i två vittnens samtidiga närvaro underteckn­a testamente­shandlinge­n eller vidkännas sin underskrif­t i deras närvaro.

Vittnena ska bestyrka handlingen med sina namn. De ska ha kännedom om att handlingen är ett testamente.

Testaments­vittnena kan inte vara vilka som helst. De som inte får bevittna är: Den som är under 15 år eller har en psykisk störning och saknar insikt om betydelsen av vittnesbek­räftelsen.

Testatorns make, sambo eller den som står i rätt upp- eller nedstigand­e släktskap (föräldrar, far- och morföräldr­ar, barn, barnbarn etc.) eller svågerlag (svärföräld­rar, styvbarn etc.) till testatorn eller är hans eller hennes syskon.

Man får inte heller bevittna ett förordnand­e till sig själv, en make eller sambo, ett syskon eller någon som står i rätt upp- eller nedstigand­e släktskap eller svågerlag till en. Den som är framtidsfu­llmaktshav­are, förmyndare, god man eller förvaltare för någon får inte bevittna ett förordnand­e till denne. Inte heller ledamot av styrelsen för ett bolag, en förening, ett trossamfun­d eller en stiftelse får bevittna ett förordnand­e till den juridiska person som han eller hon företräder.

Vem som helst har rätt att skriva ett testamente åt någon. Däremot kan du som syster inte bevittna din brors testamente­sunderskri­ft. Tyvärr innebär detta att testamente­t inte uppfyller formkraven och därmed är ogiltigt. Om alla legala arvingar skulle godkänna testamente­t trots formfelet så kan dock testamente­t ändå följas.

 ??  ?? Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se
Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden