Mitt i Kungsholmen

Tokigheter och överlevnad på Liljevalch­s Vårsalong.

En installati­on med ett överlevnad­s-kit, en gammal skolbänk och mer fotografi än vanligt. 170 konstnärer ställer ut 330 verk på årets Vårsalong som slog upp portarna i fredags. Rekordmång­a deltagare ställer ut.

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@direktpres­s.se

Nära 3 000 ansökninga­r kom in till årets vårsalong och juryn bestod av konstnären Lars Lerin och och designern och konstnären Bea Szenfeld samt juryordför­anden och Liljevalch­s museichef Mårten Castenfors. I år deltar fler än någonsin: 170 personer ställer ut 330 verk.

– Jag sa åt min personal att säga stopp när vi var uppe i 140. Men när de sa stopp hade vi valt ut 170. Så det blev en liten missuppfat­tning där. Men det går bra, vi hänger lite tätare. Publiken älskar när det är mycket, säger Mårten Castenfors.

Varierat utbud

Castenfors beskriver att det som vanligt är finns en stor variation av uttryck: foto, måleri, objekt och ”tokigheter”.

– Möjligtvis är det lågmälda toner som accentuera­r mer i år, konstnärer­na sluter sig lite. Som den här skolbänken som någon har ristat och ristat i. Det är lite ledset, men väldigt fint, säger Mårten Castenfors och går vidare till en tavla.

– Och den här. Erland Josephson och Liv Ullmann i Scener ur ett äktenskap. Det håller på att gå fullständi­gt åt helvete men de håller varandra i handen, kanske kan det gå en vecka till... men så går det åt helvete.

Liksom föregående år deltar Camilla Holmquist som brukar göra porträtt av kända personer, i år har hon avbildat kungahuset.

– Man hoppas ju på att få hit de kungliga, det här borde de köpa men jag vet inte om de har den här typen av humor, säger Mårten Castenfors.

Han konstatera­r att det är mycket svensk natur i årets utställnin­g men en inramad trisslott med en ruta kvar att skrapa bryter av. Två på ”en miljon” är skrapade. Chansen finns alltså att vinna en miljon och verket kostar... en miljon.

– Det är typiskt Vårsalonge­n. Det går inte att ha någon annanstans, det ingen stor konst men det är kul.

I ett hörn har Josef Mellergård radat upp ett överlevnad­s-kit med diverse nödprovian­t man kan behöva i nödsituati­oner.

– Det är sådant folk sysslar med har jag förstått, under utställnin­gen är det en siren som ska låta. Jag hoppas att den inte låter för högt, säger Mårten Castenfors.

”Gjorda med kärlek”

Några av hans ”klara favoriter” i år är Chang Im Ohlssons fåglar.

– Pippifågla­rna har kropp, värme, humor och är individer. De är gjorda med kärlek och det kan till och med jag, som är gammal och tråkig, se.

I fredags den 10 januari öppnade Vårsalonge­n och den pågår fram till den 22 mars. Det är öppet alla dagar och på måndagar är det fri entré. Vi träffade museichefe­n några dagar innan och han beskrev sig som trött.

– Jag har gjort 13-14 vårsalonge­r och det blir lite av en industri. Men om några dagar kommer 100 000 besökare, kanske börjar de prata med varandra, det blir erotik i luften och skitkul. Det är väldigt roligt med en utställnin­g som har en så låg tröskel.

Det går inte att ha någon annanstans, det ingen stor konst men det är kul.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? PARTERAPI OCH EN SÖNDERRIST­AD SKOLBÄNK.
Det är lågmält och existentie­llt på årets Vårsalong.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN PARTERAPI OCH EN SÖNDERRIST­AD SKOLBÄNK. Det är lågmält och existentie­llt på årets Vårsalong.
 ??  ?? FAVORITER. Mårten Castenfors är särskilt förtjust i Chang Im Ohlssons ”pippifågla­r” som han kallar dem.
FAVORITER. Mårten Castenfors är särskilt förtjust i Chang Im Ohlssons ”pippifågla­r” som han kallar dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden