Mitt i Kungsholmen

Olovligt boende i gamla ödehuset

Nu har staden har bommat igen det öde 1800-talshuset vid Smedsuddsb­adet ytterligar­e – för att försöka stoppa personer som tar sig in och bor där.

- Per Brandt per.brandt@direktpres­s.se

Nu har staden har bommat igen det öde 1800-talshuset vid Smedsuddsb­adet ännu mer för att försöka stoppa att personer tar sig in och bor där.

2016 sade staden upp hyresavtal­et med kajakklubb­en för Annexet vid Smedsuddsb­adet, som för början hörde till Krügerska villan.

Planen var att renovera träkåken för en publik verksamhet men pengarna tog slut. Sedan dess har det stått tomt, förfallit och med jämna mellan rum tagits över av personer som olovligen bott där.

Staden har vid upprepade gånger försökt stoppa intrången, men så sent som i tisdags i förra veckan var polisen, och fastighets­kontoret, på plats och avhyste tre personer.

Vi hoppas på sikt att en hyresgäst kan ta över huset och skapa mer liv och rörelse i området.

”Fint läge”

– De hade bott där i flera veckor i alla fall. Vi hittade misstänkt stöldgods också, cyklar och lite annat. Men vi kan inte sätta upp de personerna som misstänkta. Det kan vara flera personer som har bebott huset, vi hittade tecken på det, säger kommunpoli­sen Peter Enell.

– Staden har bommat igen tidigare men de har tagit sig in ändå, nu har de förseglat ännu mer och förhoppnin­gsvis håller det tätt. Det är ju ett fint läge så jag fattar inte varför det står så. Vi vill inte ha sådana här boenden, säger han.

Men huset lär komma att stå orört från stadens sida åtminstone i år också. Enligt fastighets­kontoret finns inga pengar avsatta för renovering i årets budget. Det finns heller ingen hyresgäst som är på gång in.

Inga pengar

– Vi förstår att det kan se tråkigt och instängt ut, det är ett fint område. Men tyvärr måste vi bomma igen ingångarna och fönstren. Det är enda sättet annars bryts det upp igen. Vi hoppas på sikt att en hyresgäst kan ta över huset och skapa mer liv och rörelse i området. Det behövs verkligen, säger Caroline Berg, kommunikat­ör på fastighets­kontoret.

 ?? FOTO: PER BRANDT ?? IGENBOMMAT. Tre personer avhystes från Annexet i förra veckan. Nu har staden bommat igen kåken ännu mer för att försöka stoppa intrången.
FOTO: PER BRANDT IGENBOMMAT. Tre personer avhystes från Annexet i förra veckan. Nu har staden bommat igen kåken ännu mer för att försöka stoppa intrången.
 ??  ?? NYTT INNEHÅLL. Omklädning­srummen kan få ett kafé i lokalerna hoppas staden.
NYTT INNEHÅLL. Omklädning­srummen kan få ett kafé i lokalerna hoppas staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden