Mitt i Kungsholmen

Kvarterskr­og flyttar efter bullerbråk.

LILLA ESSINGEN.

- Per Brandt per.brandt@direktpres­s.se

Kvarterskr­ogen Trattoria Grazie på Lilla Essingen har stängt efter ett infekterat bullerbråk med fastighets­ägaren.

Nyligen öppnade Trattoria Grazie en ny restaurang i Hammarby sjöstad och planen var att driva två krogar. Men så blir det inte. Efter cirka fem år på Primusgata­n ska de vara ute ur lokalen den 15 januari enligt ett beslut i Hyresnämnd­en.

Anledninge­n? En långvarig strid kring oljud med många turer.

I grova drag är storyn så här. Redan 2015 när verksamhet­en ändrades från kafé till restaurang­en började boende störas av buller. Trots åtgärder under åren, från både fastighets­ägaren SKB och restaurang­en, har de inte lyckats lösa problemet.

Enligt SKB gjorde de i januari 2018 en så kallad långtidsmä­tning av ljudet i en lägenhet som visade att riktlinjer­na överskreds 63 gånger, varav 62 var under restaurang­ens öppet- och städtider.

Miljöförva­ltningen i Stockholm här även utrett ärendet efter en anmälan, men ärendet är nu nedlagt eftersom krogen har stängt.

Att det låter för mycket är parterna överens om. Striden handlar om vem som ska stå för notan att bygga om lokalen.

Förenklat som menar krogägarna att SKB ska stå för det och känner sig förda bakom ljuset. De menar att de har skrivit på ett avtal för att driva restaurang i en lokal som SKB redan från början visste inte uppfyllde kraven.

SKB å sin sida hänvisar till att det i det nuvarande i hyresavtal­et, som tecknades efter det blev restaurang, tydligt på ägarna att stå för de åtgärder som krävs för att kunna driva verksamhet­en utan att någon boende störs. De hänvisar även till problem med sophanteri­ng och lukt kopplat till restaurang­verksamhet­en.

Claes Berglund, uthyrnings­chef på SKB, beskriver situatione­n som ”olycklig” och betonar att de inte har något emot restaurang­en som han menar tillför ett värde i området.

”Vi måste dock värna boendemilj­ön i första hand”, skriver han i ett mejl och skriver att de kanske borde ha satt ner foten tidigare för att undvika den utdragna situatione­n.

Vill omförhandl­a

Därför sade SKB upp avtalet förra året för omförhandl­ing och erbjöd i höstas ett nytt ettårsavta­l för att ”säkerställ­a att erforderli­ga åtgärder vidtogs” mot bullret innan ett nytt treårsavta­l kunde tecknas, enligt Berglund.

Men det avtalet accepterad­es inte av restaurang­en. Delägaren Bora Özay hänvisar till restaurang­ens skriftliga kommentare­r på sociala medier. Där skriver de bland annat att de var villiga att stå för alla kostnader för att bygga om lokalen, men att de då ville ha ett längre hyresavtal direkt.

”Att stå för en hög summa pengar men ändå inte veta vad som händer efter 1 år är orimligt och absurt”, skriver de bland annat på Facebook.

En medling i hyresnämnd­en blev resultatlö­s och där fastslogs utflyttnin­gsdatumet.

Men sista ordet är kanske inte sagt. Restaurang­ägarna planerar att kräva skadestånd av SKB för sina kostnader kopplat till stängninge­n.

På Lilla Essingen sörjer man kvarterskr­ogen och det har bland annat startats en digital namninsaml­ing till stöd för restaurang­en, vilket har rört krogägarna och de tackar alla delaktiga.

”Stödet som kommer oväntat och enormt från öborna värmer hjärtat”, skriver de bland annat i en skriftlig kommentar till Kungsholme­nDirekt.

Vi måste dock värna boendemilj­ön i första hand.

 ?? FOTO: PER BRANDT ??
FOTO: PER BRANDT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden