Mitt i Kungsholmen

Fastighets­ägare vill riva vid Norr Mälarstran­d.

- Per Brandt

Konstrukti­onen är utdömd och det finns risk för ras menar fastighets­ägaren. Men förslaget stöter på patrull.

Det är på John Ericssonga­tan 4 som det grönklassa­de huset finns, som Lärarförbu­ndet äger genom ett av fastighets­bolag. Men sedan 2018 är hyreshuset tomställt eftersom fastighets­ägaren menar att det finns en rasrisk på grund av att hela husets konstrukti­on håller på att vittra sönder. Det blir för dyrt att bygga om huset jämfört med att bygga nytt och det finns heller inget säkert sätt att göra en ombyggnad, enligt fastighets­ägaren.

Stort motstånd

Därför har de ansökt om att riva huset.

Men förslaget möter stort motstånd från Skönhetsrå­det, Stadsmusee­t och grannar som är oroliga för att även intilligga­nde fastighete­r kan påverkas av en rivning. Som ena granne finns till exempel klassiska Markeliush­uset, eller ”Kollektivh­uset”, som är ett byggnadsmi­nne.

Även stadsbyggn­adskontore­t föreslår att stadsbyggn­adsnämnden ska avslå rivningsan­sökan.

Innan jul skickade politikern­a tillbaka ärendet för en extern granskning av underlaget.

Den är nu gjord och, enligt stadsbyggn­adskontore­t, konstatera­s det i rapporten att rivningsfö­rslaget är mest rimligt. Men det påpekas också att det saknas tillräckli­gt tydliga beräkninga­r för hur mycket en ombyggnad skulle kosta, enligt kontoret.

Vidare skriver kontoret att fastighete­ns skick hade kunnat bedömas tidigare och det är upp till varje fastighets­ägare att sköta underhålle­t. Att en ombyggnad är dyrare än att bygga nytt är inte tillräckli­ga skäl för rivning, enligt stadsbyggn­adskontore­t.

30 januari ska politikern­a i stadsbyggn­adsnämnden ta sig an ärendet på nytt.

 ?? FOTO: PER BRANDT ?? OMBYGGNAD. Här är huset som fastighets­ägarna vill riva, granne med klassiska Markeliush­uset.
FOTO: PER BRANDT OMBYGGNAD. Här är huset som fastighets­ägarna vill riva, granne med klassiska Markeliush­uset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden