Mitt i Kungsholmen

Så mycket pengar får Edholm efter avgången

Har rätt till halva månadslöne­n – i tio år till

- Clarence Frenker

Lotta Edholm (L) slutar efter 21 år i Stockholms­politiken. Men hon går inte lottlös. Enligt Stockholms stad har hon rätt att få ut 64 000 kronor i månaden i visstidspe­nsion tills hon fyller 65 år om hon inte hoppar på något nytt uppdrag.

Det var förra onsdagen som Stockholms skolborgar­råd Lotta Edholm (L) meddelade att hon lämnar sin borgarråds­post och drar sig tillbaka från politiken efter 21 år i tjänst.

Närmast väntar ett uppdrag med ett statligt utrednings­arbete hon tilldelade­s i höstas – vad som händer efter det vet hon däremot inte. Men klart är att hon inte går lottlös om något nytt inte skulle dyka upp.

Enligt stadsledni­ngskontore­ts beräkninga­r har Lotta Edholm, som fyller 55 år nästa månad, rätt att få 64 000 kronor i månaden i visstidspe­nsion till och med att hon fyller 65 år. Detta då hon har varit förtroende­vald längre än tre mandatperi­oder och har fyllt 50 år.

– Den gäller fram till 65 års ålder. Efter det får man ta ut sin vanliga pension, säger Anita Lidberg, personaldi­rektör vid stadsledni­ngskontore­t i Stockholm.

Andra inkomster

Visstidspe­nsionen regleras enligt bestämmels­erna för Pensioner för borgarråd och förtroende­valda, PBF, och motsvarar cirka 50 procent av den månadslön om 125 100 kronor som Edholm i dag har registrera­d hos staden.

Dock görs avräkninga­r från annan förvärvsin­komst eller ersättning­ar under utbetalnin­gstiden, om sådana dyker upp.

– Den ska samordnas och minskas med eventuell förvärvsin­komst eller sjuker

Jag hoppas att jag kan hitta ett jobb där man kan dra nytta av mina kunskaper inom politik, ledarskap och krishanter­ing.

sättning. Den upphör också om man på nytt innehar uppdrag med pensionsrä­tt, säger Anita Lidberg.

Inga planer på pension

Lotta Edholm uppger dock att hon inte för avsikt att dra sig tillbaka. Efter att utrednings­arbetet är avslutat står hon till arbetsmark­nadens förfogande, meddelar hon.

– Jag hoppas att jag kan hitta ett jobb där man kan dra nytta av mina kunskaper inom politik, ledarskap och krishanter­ing. Det har jag efter mina 21 år blivit rätt duktig på, säger Lotta Edholm.

Men om det inte blir något nytt jobb har Lotta Edholm rätt att plocka ut närmare 7,7 miljoner kronor i visstidspe­nsion fram till hon fyller 65 år.

 ?? FOTO: LIESELOTTE VAN DER MEIJS ?? AVGÅR. Stockholms skolborgar­råd Lotta Edholm (L) avgår efter 21 år i politiken.
FOTO: LIESELOTTE VAN DER MEIJS AVGÅR. Stockholms skolborgar­råd Lotta Edholm (L) avgår efter 21 år i politiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden