Mitt i Kungsholmen

MP: Parkerings­vakter bör patrullera längs Hornsgatan

- Michael Toll

Polisen tänker lägga resurser på att kontroller­a Hornsgatan­s miljözon. Helt rätt, enligt trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) som menar att det finns en bättre lösning.

I onsdags började miljözon 2 att gälla på Hornsgatan, vilket innebär att fordon som inte uppfyller miljöklass­en euro 5 förbjudits på gatan.

Polisen tänker dock inte göra några egentliga kontroller av att reglerna efterföljs.

Det är inte något som prioritera­s, har Södermalms­polisen tidigare sagt till StockholmD­irekt.

– Vi vet det sedan tidigare och förstår att de prioritera­r så, men det är ett problem, säger Daniel Helldén (MP).

Enligt honom är det problemati­skt att det finns massor med regler i Stockholm som inte upprätthål­ls. Men problemet är egentligen inte att polisen fokuserar på annat. Snarare är det ”mycket märkligt” att staten och regeringen inte tillåter kommuner att själva kontroller­a reglerna, anser Helldén.

– Vi får fatta trafikregl­er, men inte se till att de efterföljs, säger han.

Transports­tyrelsen har lämnat ett lagförslag om att kommunen själva ska kunna bötfälla stillaståe­nde fordon som bryter mot miljözonsr­eglerna. Daniel Helldén vill dock gå ännu längre och även kunna sätta dit fordon som är i rörelse.

– Kommunen bör ta över trafiksäke­rhetsfrågo­rna från polisen. Kommunala trafiköver­vakare borde få kontroller­a hastighete­n, se till att både bilister och cyklister följer trafikregl­er och miljözoner, samtidigt som de utfärdar parkerings­böter.

Kommer nya miljözonen ge någon effekt?

– Ja, på samma sätt som dubbdäcksf­örbudet har minskat antalet dubbdäck så kommer miljözonen ge effekt. Men effekten hade kunnat vara mycket större om vi hade möjlighet att se till att de nya reglerna verkligen efterföljs.

 ?? FOTO: HAMPUS JARNLO ?? P-POLISER. Daniel Helldén (MP) vill att p-vakter delvis ska ta över polisens jobb på Hornsgatan.
FOTO: HAMPUS JARNLO P-POLISER. Daniel Helldén (MP) vill att p-vakter delvis ska ta över polisens jobb på Hornsgatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden