Mitt i Kungsholmen

Träna med etikett – och ett mål

Guiden för alla nya och erfarna

- Oskar Nyström tema@direktpres­s.se

Det är nytt år och kanske hör du till dem som lovat att börja träna i år? Eller kanske är du en av dem som bara fortsätter att gymma år efter år? Då är du van att se dubbelt så många skor i entrén i januari.

Men hur ska man förhålla sig till alla nybörjare? Ska man hjälpa till eller hålla tyst när man ser någon marklyfta med ryggen böjd som en fiskekrok? Det kan ju vara livsfarlig­t väl? Här kommer en liten guide på vägen.

”Vill du ha ett tips?”

De allra flesta som tränar på egen hand vill faktiskt inte ha någon hjälp, hur fel de än lyfter (enligt dig). Folk vet om att det finns gruppträni­ngspass där de kan få se exakt hur en övning ska gå till.

De vet att det finns personliga tränare att anlita som har koll på varenda muskel och led i kroppen, men de har gjort valet att träna på egen hand.

Ändå ser man det förvånansv­ärt ofta, hur någon med större muskler ska tipsa och visa.

Det kan verka motsägelse­fullt, att inte hjälpa någon att få bättre träningsre­sultat genom att göra övningen på rätt sätt, men om det inte gäller en absolut akut situation där det är uppenbart att personen kommer att skada sig så gör du förmodlige­n mer skada än nytta genom att erbjuda din hjälp. Hur kan det komma sig?

Läskigt vara ny på gymmet

Du kanske minns det själv? Helt främmande plats där alla andra verkar så självsäkra. Du vet inte ens var du ska börja, så du bara börjar någonstans. Du går och drar i ett handtag och kanske, kanske vågar du lägga dig under en skivstång och det känns riktigt bra.

Plötsligt kommer det fram någon och berättar att du gör fel. Träningsgl­ädjen förtvinar lika snabbt som den kom.

Det motsatta gäller också.

Det kan vara oartigt att be någon visa hur en specifik övning går till (eller be om en föreläsnin­g i att få större armar), för man vet aldrig.

Även om den tillfrågad­e sitter och vilar för tillfället så kanske han eller hon tränar efter ett sekundsche­ma eller bara vill få träna i fred.

Småprat är okej

Du ska inte vara rädd för att vara social på gymmet! Det gäller bara att känna av stämningen, precis som i livet!

Det kan vara otroligt förlösande att möta blick med någon och skratta åt att man ens utsätter sig för det här, eller småprata lite mellan seten.

Vissa behandlar gymmet som en rastplats på ett fängelse och tror att man ska vara så fåordig man kan.

Om alla följer det här på gymmet så löper vi betydligt större chans att de där extra skorna vid klädhängar­na blir kvar året ut.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TRÄNA I GRUPP. Flera tillsamman­s blir ett sätt att träffa andra människor som har samma mål. Det är även okej att be om hjälp – när något ser pratbar ut.
FOTO: MOSTPHOTOS TRÄNA I GRUPP. Flera tillsamman­s blir ett sätt att träffa andra människor som har samma mål. Det är även okej att be om hjälp – när något ser pratbar ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden