Mitt i Kungsholmen

Kaffe, kaka och kamrater

MÖTESPLATS. På nyöppnade Café Vallgossen finns både fika och sällskap.

- Per Brandt

En öppen mötesplats för alla som vill ha sällskap. På Café Vallgossen står kaffe, kaka och kamrater på menyn.

Det fylls på vid några av borden inne på Stockholms sjukhems restaurang. En kopp kaffe, en liten kaka och så är samtalen igång. Precis som det är tänkt.

Café Vallgossen ska vara en öppen mötesplats och träffpunkt för samtal och samvaro till en billig fikapeng, enligt arrangörer­na Stockholms sjukhem och Röda Korset Kungsholme­n.

Idén föddes när de både ville göra något mer för att förebygga ensamhet och ofrivillig isolering.

– Vi ville skapa en mötesplats för att bidra till gemenskap istället för isolering. Ensamhet och ofrivillig isolering är ett stort problem i dagens samhälle, säger Marianne Spiik, kommunikat­ionschef på Stockholms sjukhem.

Kaféet startade i höstas på försök och nu har parterna beslutat att köra vidare under hela våren. Upplägget är enkelt: Bara att komma – alla är välkomna. Sedan finns det fika till specialpri­s, men det är inget köpkrav.

– Det finns ingen åldersgrän­s, det är flest äldre som har varit här men även några yngre. Sedan har vi fyra-fem samtalsvär­dar som frågar de som kommer om de har lust att prata, för att skapa en första kontakt. Många nappar på det, och många kommer tillbaka, säger Lisbeth Roy, frivilligs­amordnare på Röda Korset.

– Det finns ett jättebehov av såna här aktivitete­r, men det är svårt att nå ut till dem som behöver det allra mest, fortsätter hon.

Denna onsdag är det runt tio besökare, där de flesta har varit där någon gång tidigare. Samtalsämn­ena kan handla om allt ifrån gamla spårvagnar till maten på julbordet.

– Idén är utmärkt bra. Om man ändå ska dricka sitt kaffe hemma i lyan kan man lika gärna göra det tillsamman­s här istället, säger 91-åriga

Kungsholms­bon Maj Augustsson.

Vid ett bord intill sitter Kjell Bergquist och pratar med Noella Bickham och Klaus Potratz. Han har tagit sig hit från Vasastan och gillar initiative­t

– Det är ett bra initiativ, men tyvärr är få män som har hittat hit. Det sägs ju att kvinnor har bättre socialt nätverk, att män som till exempel blir änklingar kanske tappar det. Så man borde kanske jobba på att försöka locka hit fler män också, säger Kjell.

Vi ville skapa en mötesplats för att bidra till gemenskap.

 ??  ??
 ??  ?? MÖTESPLATS. Annabella Silva pratar med Maj Augustsson. Runt bordet pratas det om allt från lokala angelägenh­eter, till hobbies och politik som till exempel sjukvården.
FIKA. När Kjell Bergquist sätter sig ner bredvid Klaus Potratz börjar de skoja direkt. ”Jag var och fikade vid Hötorget och började prata med en annan gubbe. När jag skulle gå sa han ”tack för samtalet”, det säger en del” berättar Klaus Potratz.
MÖTESPLATS. Annabella Silva pratar med Maj Augustsson. Runt bordet pratas det om allt från lokala angelägenh­eter, till hobbies och politik som till exempel sjukvården. FIKA. När Kjell Bergquist sätter sig ner bredvid Klaus Potratz börjar de skoja direkt. ”Jag var och fikade vid Hötorget och började prata med en annan gubbe. När jag skulle gå sa han ”tack för samtalet”, det säger en del” berättar Klaus Potratz.
 ??  ?? KAFÉ. Åke är samtalsvär­d och här varannan vecka. ”Ibland kan det bli rätt intressant­a diskussion­er här. I Sverige håller man sig gärna till sitt egna umgänge, men när jag kommer hit möter jag människor som jag annars inte skulle träffat. Man har mer gemensamt än man tror och det blir väldigt lite prestige. Det ger mig otroligt mycket!”
KAFÉ. Åke är samtalsvär­d och här varannan vecka. ”Ibland kan det bli rätt intressant­a diskussion­er här. I Sverige håller man sig gärna till sitt egna umgänge, men när jag kommer hit möter jag människor som jag annars inte skulle träffat. Man har mer gemensamt än man tror och det blir väldigt lite prestige. Det ger mig otroligt mycket!”
 ??  ?? SÄLLSKAP. Britta Lindberg, 84 år, äter lunch här varje fredag. Det var så hon såg skylten för onsdagsfik­at. ”Jättebra initiativ! Allt som görs för äldre är bra. Kyrkan gör massor men det är inte alla som är intressera­de av det” säger hon.
SÄLLSKAP. Britta Lindberg, 84 år, äter lunch här varje fredag. Det var så hon såg skylten för onsdagsfik­at. ”Jättebra initiativ! Allt som görs för äldre är bra. Kyrkan gör massor men det är inte alla som är intressera­de av det” säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden