Mitt i Kungsholmen

Din hyresrätt är en vinstlott

- Borättsinn­ehavare

Ett argument för bostadsrät­t är ju att man ”äger” sin lägenhet. Detta är en tveksam sanning. Det är i grund och botten ett kollektiv (Brf) som äger och hyr ut lägenheten. Tyvärr får man oftast dessutom ta ett jättelån för att hyra. Om man verkligen ägde lägenheten (som ett eget hus exvis) skulle man ju själv kunna bestämma om man vill hyra ut och hur länge. Det kan man ju inte med en bostadsrät­t. (Och det finns ju positiva saker med att begränsa uthyrning, jag menar bara att ”ägandet” är villkorat.

Om ett par bor länge tillsamman­s i en hyresrätt och den ena dör kan inte värden kasta ut den andre, men det kan hända i en bostadsrät­t som ägts helt av den andra partnen.

Men även om det är ett par som äger bostadsrät­ten gemensamt så lever många mer osäkert än de tror. Idag har många barn sen tidigare, så kallade särkullbar­n. Dessa har alltid rätt till sin arvslott direkt när föräldern dör. Det är 50 av förälderns förmögenhe­t. Och vill också oftast ha det direkt enligt statistike­n.

Det var kanske inget problem förr när ett arv för de flesta handlade om mindre summor. Idag ska du kanske hosta upp en halv eller hel miljon, beroende på lägenhet, om din man/fru/ sambo dör. Detta eftersom lägenheten är din ”förmögenhe­t”.

Och är du äldre och försöker trygga din partner kostar en livförsäkr­ing väldigt mycket mer. Från hundralapp­ar till mer än 3000 kr beroende på ålder - i månaden! Detta är något jag aldrig hör om, men ett verkligt problem som kommer att öka med antalet borätter…

Så du som har en hyresrätt. Håll hårt i den. Det är en vinstlott.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden