Mitt i Kungsholmen

Viner med kvalitet för pengarna

- Text: Anders Levander

Efter helgerna och en vecka kvar till lön kan kontot vara skralt. Du kan trösta dig med att det finns bra viner på Systembola­get som inte kostar en förmögenhe­t. Och som lyser upp en middag i januari. Experten Anders Levander fokuserar här på viner som levererar kvalité!

Garzón Reserva Tannat 2017, nr 3210, pris 119 kr

Garzón levererar med stor personligh­et och attityd i den mer kraftfulla och täta skolan.

Tanninerna är ändå mjuka med skogsbär, plommon, viol och sötlakrits. Det här är en riktigt bra vän till vinterns grytor.

Col d’Orcia Rosso di Montalcino 2016, nr 2576, pris 149 kr

Briljant busgott eko-vin från Toscana. Syror, friska röda bär, torkade örter, aptitretan­de syror och snygga tanniner.

Brunello är aldrig billigt men detta vin är ett av Bolagets fynd för sina 149 riksdaler. Kanonvin till pasta eller pizza.

Delas Saint-Esprit Côtes-duRhône 2017, Nr 71832, 110 kr

Friskt, pepprigt och inbjudande syrah-baserat vin från Rhônedalen. Örtigt, mineraldri­vet och fruktigt med toner av mogna jordgubbar, plommon och skogsbär. Gott franskt vin som passar till det mesta på januarimen­yn.

Spier Signature Sauvignon Blanc Sémillon 2019, nr 2234, 79 kr

Vinet är fyllt med tropisk frukt som kiwi, pomelo, passionsfr­ukt och mogen honungsmel­on. Passar perfekt som sällskapsv­in men även till sallader, skaldjur och fisk. Jag var tvungen att se efter två gånger att vinet bara kostar 79 pix, det gör det!

Chablis Le Finage La Chablisien­ne 2018, nr 70631, pris 159 kr

Underbar Chablis som smakar mer än vad det kostar. Härligt vin med krispighet och bländade frisk syra. Aromer av stenig mineralite­t, citronskal och gröna äpplen. Passar perfekt till fisk och skaldjur. Ett vin jag alltid har i min vinkällare.

Pouilly-Fuissé Les Vieux Murs 2017, nr 2484, pris 199 kr

Vinerna från Bourgogne blir bara dyrare för varje år tyvärr, de är ju så goda. Trots att vinet kostar en tvåhunka så är det ett fynd i sin kategori. Här visar druvan chardonnay vad den kan med lite lätt ekfatslagr­ing med gula äpplen, lite grillad citron parad med nötighet. Vinet förgyller de flesta fiskrätter och varför inte till den efterfölja­nde ostbrickan.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? NJUT FÖRE LÖNING. En pizzabakni­ng senare kan dessa budgetvine­r från Systembola­get smaka.
FOTO: MOSTPHOTOS NJUT FÖRE LÖNING. En pizzabakni­ng senare kan dessa budgetvine­r från Systembola­get smaka.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden