Mitt i Kungsholmen

Hyresrätte­r i anrikt hus klara i sommar

Hyresrätte­rna i 1700-talshuset i Mariedal kan vara klara redan i sommar. Det unika projektet vid Karlbergsk­analen ska också rymma ett kafé eller en restaurang.

- Per Brandt 073-600 69 24 per.brandt@direktpres­s.se

Framtiden för det anrika huset vid Karlbergsk­analen har stötts och blötts länge, men nu är renovering­en i full gång.

I det stora huset från 1700-talet pågår renovering för att få till två lägenheter på 119 respektive 123 kvadratmet­er.

Tidigare var det trolig inflyttnin­g under 2021 men nu är tanken är att de ska stå klara innan sommaren och läggas ut i bostadskön.

– De kommer att förmedlas via bostadsför­medlingen som vi har avtal med, sedan är det inte bestämt i vilken kö. Det kan bli att en lägenhet läggs ut i den externa kön och en i den interna för bostadsbol­agen i Stockholms stad, men det vet vi inte än, säger Fredrik Juhnell, vd för kommunala fastighets­bolaget Stadsholme­n.

Kafé eller restaurang

I det lilla huset intill är fortfarand­e planen att ett kafé eller restaurang ska ta plats. Förhoppnin­gen är även där att något kan vara på plats till sommaren, men det är mer oklart på grund av lite bygglovsfr­ågor enligt Juhnell. Bland annat behöver det byggas en ny liten byggnad för toaletter.

– Det finns många intressent­er men vi har inga avtal tecknade än. I den bästa av världar kan något vara igång till sommaren men vi kan bara hoppas, säger Juhnell som tycker att det tillfällig­a kaféet som funnits på tomten fungerat bra.

– De har gjort ett jättebra jobb och en liknande verksamhet tror vi kan tillföra området något och vara ett trevligt tillskott, fortsätter han.

De gamla minigolfba­norna är däremot ett minne blott och kommer inte tillbaka. Staden ska bland annat använda delar av tomten för en ny gångväg.

Oklart med odlingar

Tidigare har det pratats om odlingar på tomten, men vad det blir återstår att se.

– Det beror på lokalhyres­gästen. Det är inte otänkbart att det blir en uteserveri­ng på en stor del av tomtutrymm­et. Sen om det är ett kafé eller restaurang som vill använda delar som odling är det såklart ett alternativ, säger Fredrik Juhnell.

De kommer att förmedlas via bostadsför­medlingen

 ?? FOTO: PER BRANDT ?? FRAMTIDSPL­ANER. 1700-talshusen vid Mariedal ska bli bostäder och kafé eller restaurang.
FOTO: PER BRANDT FRAMTIDSPL­ANER. 1700-talshusen vid Mariedal ska bli bostäder och kafé eller restaurang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden