Mitt i Kungsholmen

Här vill SD ha nytt kallbadhus i gammal stil.

- Per Brandt

Flera bassänger, restaurang­er och gym. Sverigedem­okraterna vill se till att ett nytt kallbadhus byggs vid Riddarholm­skajen – som en uppdaterad version av det gamla Strömbadet.

I slutet av förra året lanserades ett initiativ från två stockholma­re för att få till ett kallbadhus i Stockholm. Och liknande idéer finns det från fler håll.

Sverigedem­okraterna har sedan tidigare lagt en motion om att staden ska jobba för ett kallbadhus vid Riddarholm­skajen. Nu skickas förslaget runt bland stadens olika remissinst­anser att tycka till om. Samtidigt har partiet tagit fram skisser som visar hur de tänker sig badet ska bli en ”hälsofrämj­ande plats för stockholma­rna”.

Flera olika bassänger, restaurang­er och andra verksamhet­er som gym är planen.

– Det finns ett behov av ett det. Stockholms badhus är i undermålig­t skick och det här skulle kunna vara ett komplement. Sedan tycker vi att Stockholm behöver fler turistmagn­eter, den här ytan är dessutom dåligt utnyttjad, säger partiets gruppledar­e Peter Wallmark.

Mellan 1884 och 1936 låg kallbadhus­et Strömbadet i Norrström, inte långt från den föreslagna platsen. Det är det badet som står som modell för utseendet och har gett namn åt partiets förslag ”Nya Strömbadet” med sina tinnar, torn och tidstypisk­a arkitektur.

– Det finns en stor efterfråga­n på klassisk arkitektur. Nu byggs det ofta tydliga utropsteck­en på mark som ligger inom den klassiskt byggda stenstaden, som Waterfront och Tors tower. Vi är inte emot modern arkitektur, men man måste bygga i samklang med arkitektur­en som redan finns på platsen, framför allt på höjden, säger Peter Wallmark

Fiolerna för badet ska däremot inte staden stå för. Staden ska ta fram planen. SD:s idé är att privata aktörer ska bygga och driva badet om det blir av. Det skulle även kunna ge inkomster till staden, enligt Wallmark.

– Det finns redan intressent­er, de som driver baden i Helsingfor­s eller Köpenhamn skulle säkert vilja göra liknande här. Det är upp till oss hur vi vill göra det, säger han.

 ?? FOTO: SVERIGEDEM­OKRATERNA FOTO: STOCKHOLMS­KÄLLAN, FOTOGRAF OKÄND, 1884-1936 FOTO: SVERIGEDEM­OKRATERNA ?? PLATS. Här är kallbadhus­et tänkt att ligga enligt Sverigedem­okraterna.
GAMMALT. Gamla Strömbadet har både gett namn och utseende åt SD:s förslag på ett nytt kallbadhus.
NYTT. Sverigedem­okraterna vill att staden jobbar för ett kallbadhus vid Riddarholm­skajen.
FOTO: SVERIGEDEM­OKRATERNA FOTO: STOCKHOLMS­KÄLLAN, FOTOGRAF OKÄND, 1884-1936 FOTO: SVERIGEDEM­OKRATERNA PLATS. Här är kallbadhus­et tänkt att ligga enligt Sverigedem­okraterna. GAMMALT. Gamla Strömbadet har både gett namn och utseende åt SD:s förslag på ett nytt kallbadhus. NYTT. Sverigedem­okraterna vill att staden jobbar för ett kallbadhus vid Riddarholm­skajen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden