Mitt i Kungsholmen

Full fart för Kungsholme­ns bibbla i ny skrud.

Internatio­nella biblioteke­t på Kungsholme­n

- Per Brandt

Nyfikna besökare stegade in i en lagom strid ström när Kungsholme­ns bibliotek nyöppnade i måndags.

Biblioteke­t har varit stängt i omkring en månad för att förbereda den hårt kritiserad­e inflyttnin­gen av Internatio­nella biblioteke­t. Biblioteks­chefen Annika Malmborg var nöjd över att kunna öppna.

– Det känns fantastisk­t. Vi har jobbat otroligt hårt in i det sista. Vi har flyttat in drygt 40 000 medier, mestadels böcker, och flyttat ut minst 25 000, säger hon.

Men arbetet är långtifrån klart utan kommer pågå hela året. Bland annat ska väggar flyttas och nya scener byggas för att skapa en öppnare bibbla som förhoppnin­gsvis ska locka fler besökare.

På markplan är det fokus på populär skönlitter­atur, och en utökad barn- och ungdomsavd­elning där det befintliga utbudet kompletter­ats med barn- och ungdomslit­teratur från IB. På våning två och tre finns de internatio­nella hyllorna, tidskrifte­r, lånedatore­r med mera.

– Förhoppnin­gen är att biblioteke­t ska kännas angeläget för alla, oavsett var man bor, och bli en mötesplats som man kan påverka. Vi har jobbat mycket med att integrera och bryta upp avdelninga­rna, säger Annika Malmborg.

Vill höja besökssiff­rorna

Jelena Vujic och dottern Vera, 3 år, var några av de som tog sig till nyöppninge­n. De brukar gå till bibblan en gång i veckan.

– Det ser jättebra ut, framförall­t de öppna ytorna, att det är blandat med böcker på olika språk och så såg jag att det var kreativ verkstad där borta, säger Jelena.

För att höja besökssiff­rorna ska det nya Kung IB, som det ska kallas, storsatsa på programver­ksamhet och får en extra miljon kronor under året för det. Musik, teater, skollovsak­tiviteter, sagoläsnin­g, spoken word, fler språkkafée­r, författarb­esök är exempel på sånt som planeras.

Men förutom invändig uppfräschn­ing hoppas även Annika Malmborg kunna utvidga bibblan, ut på ett tak på våning 1 på cirka 100 kvadratmet­er.

– Det är ju en dröm vi har och har tagit kontakt med Familjebos­täder. Tänk dig lite sittplatse­r, kanske en scen och lite odlingslåd­or. Det skulle bli en grön liten oas.

Förhoppnin­gen är att biblioteke­t ska kännas angeläget för alla

 ??  ??
 ?? FOTO: PER BRANDT ?? HJULKRAFT. Biblioteke­t har blivit med lådcykel. ”Den kommer vi kunna arbeta mer uppsökande med, som besök på förskolor för kreativa verkstäder, eller cykla ner till Rålis”, säger biblioteks­chefen Annika Malmborg
FOTO: PER BRANDT HJULKRAFT. Biblioteke­t har blivit med lådcykel. ”Den kommer vi kunna arbeta mer uppsökande med, som besök på förskolor för kreativa verkstäder, eller cykla ner till Rålis”, säger biblioteks­chefen Annika Malmborg
 ?? FOTO: PER BRANDT ?? POSITIVA. Jelena Vujic och dottern Vera är vana besökare och tycker det ser bra ut efter nyöppninge­n.
FOTO: PER BRANDT POSITIVA. Jelena Vujic och dottern Vera är vana besökare och tycker det ser bra ut efter nyöppninge­n.
 ?? FOTO: PER BRANDT ?? VAN. Ivan Horvat hoppas det blir fler tidningar. ”Så att det inte blir kö utan att man kan sitta lugnt.”
FOTO: PER BRANDT VAN. Ivan Horvat hoppas det blir fler tidningar. ”Så att det inte blir kö utan att man kan sitta lugnt.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden