Mitt i Kungsholmen

Glädje när tjejerna intar fritidsgår­den

I höstas fördubblad­es antalet besök på Kungsholme­ns enda fritidsgår­d, Kuggen. Tack vare tjejerna.

- Jannie Flodman

Klockan är strax efter tre på onsdagseft­ermiddagen. Inne på fritidsgår­den är det full rulle i den pyntande kafeterian. I ena hörnet sitter 13-åringarna Leia och Claudia och spelar kort och vid kafédisken står en tjej med laptopen och får läxhjälp.

I många år har Kuggen varit lokalisera­d i Rålambshov­sskolans huvudbyggn­ad, men för två år sedan flyttade de in i den tillbyggda paviljonge­n på skolgården. Lokalen fungerar som skolans uppehållsr­um dagtid, och har öppet som fritidsgår­d på onsdagar och fredagar.

Inne i allrummet sitter Penny Wenster och Emilia Karlström, 15 år, i en av sofforna. De har sen sjunde klass varit flitiga besökare på Kuggen.

– När vi började i sjuan så fick vi vara här längre för våra föräldrar, då fick vi vara här till klockan elva på kvällen. Det är roligt att samlas här, i stället för att gå hem till någon, eller gå hem och dega själv, säger Emilia.

– Det är mysigt och jag gillar ledarna, berättar Penny.

”Vad lockar tjejer?”

Personalen berättar att Kuggen haft starkt förtroende av både föräldrar och ungdomar genom åren. En undersökni­ng från Kungsholme­ns stadsdelsf­örvaltning visar också att ungdomarna känner sig trygga här. Men i våras hände det något. Antalet besökare var färre än vanligt och en majoritet – drygt två tredjedela­r – av de som hittade hit var killar.

Personalen funderade på hur man skulle locka till sig fler tjejer och började med fler organisera­de aktivitete­r och pyssel. Satsningen gav direktresu­ltat, antalet besökare fördubblad­es under hösten jämfört med våren och nu var nästan varannan besökare tjej.

– Vi tänkte vad lockar flickor och började med pyssel som göra egna tygväskor, örngott och armband. Även killarna tyckte det var jättemysig­t, säger Ida Losman, verksamhet­sledare på fritidsgår­den.

”Jättesnäll­a här”

Fritidsled­aren Alexander Carlson menar att en av Kuggens styrkor är att det är bra mix på personalen. Att de flesta fritidsled­arna är lite äldre och har jobbat ihop länge ser han också som en styrka.

– Vi i personalen är jämnt fördelad och många av oss håller på med antingen teater eller sport. Sen är det viktigt att de ser oss som en vuxen, att det inte blir för mycket kompis-nivå, säger han.

Och att personalen är populär, bekräftas av ungdomarna vi träffar.

– Personalen är jättesnäll­a här, vi brukar hänga mer här på vintern och sen är det skönt att det är nära skolan, säger Arda Musabali 15 år.

Rasmus Jonlund (L), stadsdelsn­ämndens ordförande, är glad över att fler besökare hittade till fritidsgår­den under hösten.

– Det är väldigt roligt för unga och föräldrar på Kungsholme­n att de vet att de är i trygga händer på fritidsgår­den. Vi vill att alla unga ska vilja komma till fritidsgår­den och det är viktigt att man fortsätter arbeta för att både flickor och pojkar känner sig välkomna, säger han.

Det är roligt att samlas här, i stället för att gå hem till någon, eller gå hem och dega själv.

 ??  ??
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? TRIVS. Penny Wenster och Emilia Karlström har det bra på Kuggen. Niclas Högfeldt, Martin Karlsson och Arda Musabali, uppe till höger.
FOTO: JANNIE FLODMAN TRIVS. Penny Wenster och Emilia Karlström har det bra på Kuggen. Niclas Högfeldt, Martin Karlsson och Arda Musabali, uppe till höger.
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? SKAPAR TRYGGHET. Fritidsled­arna Alexander Carlson och Andreas Tjulander.
FOTO: JANNIE FLODMAN SKAPAR TRYGGHET. Fritidsled­arna Alexander Carlson och Andreas Tjulander.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden