Mitt i Kungsholmen

Häng med in i fattigkyrk­an vid Essingeled­en i vår nya artikelser­ie

Räddades undan rivning Utsatt för brandatten­tat Flyttades medhäst och vagn  Tusentals bilister har sett den men få vet vad det är för udda träkapell som sticker upp vid Essingeled­en. Här är historien om S:t Sigfrid som byggdes i Vasastan för 120 år seda

- Text: Elina Lundberg | Foto: Claudio Britos

Vinden drar med sig ett sus från den strida strömmen av bilar som passerar bara några meter från S:t Sigfrids kyrka. Med sina röda tinnar och torn har få som åker söderut på motorvägen missat den.

– Många som har kört förbi i bil har hört av sig och beställt en vigsel här men mest uppskattad är kyrkan ändå av de som bor i trakten, säger prästen Kåre Strindberg medan han tänder ljusen på kyrkans altare.

Ända sen Essingeled­en byggdes på 1960-talet har det nygotiska kapellet, strax innan avfarten mot Aspudden, dragit till sig de förbipasse­randes blickar. Men kyrkan har stått på höjden, med storslagen utsikt över Gröndal och Trekanten, betydligt längre än så.

Flyttades med häst och vagn

År 1904 placerades S:t Sigfrids här, antagligen för att det var ett pampigt läge, gissar Kåre Strindberg. Men historien om kyrkan börjar faktiskt fyra år tidigare – i Vasastan.

I hörnet där Tulegatan möter Frejgatan byggdes det åttakantig­a kapellet som en tillfällig lösning på kyrkbriste­n, ”för att möta den andliga nöden” i stadsdelen. Men när Stefanskyr­kan i Vanadislun­den stod klar några år senare var kyrkan överflödig. Den plockades isär och flyttades istället till Söderort där befolkning­en växte snabbt.

– Delarna drogs med häst och vagn över Slussen och gamla Liljeholms­bron hit. Det hade ju aldrig gjorts idag men då var arbetskraf­ten billig och materialet dyrt, säger Kåre Strindberg.

Vid den här tiden expanderad­e Liljeholme­ns industrier och många arbetarbos­täder byggdes i närområdet. Kyrkor var det däremot ont om. S:t Sigfrids blev de fattiga arbetarnas samlingspl­ats, berättar Kåre Strindberg.

Hotats av elden

Han har varit ideellt engagerad i S:t Sigfrids sen 80-talet och är en av eldsjälarn­a som ser till att den gamla kyrkan inte förfaller. Trots att den är klassad som ett byggnadsmi­nne är kyrkan helt beroende av pengar i kollekten.

Länge var kapellet en del av Svenska Kyrkan, som fick det som en gåva, men byggnaden som hade stora renovering­sbehov övergavs av Hägerstens församling när nya kyrkor byggts i Mälarhöjde­n, Midsommark­ransen och Gröndal. År 1967 gav församling­en tillbaka S:t Sigfrids till Kyrkfrämja­ndet.

– Det fanns till och med politiker i kyrkorådet som tyckte att man borde bränna ner kyrkan för att slippa driftskost­naden. Långt senare, på 90-talet, var det faktiskt ett brandatten­tat här. Någon kastade in en fackla genom ett fönster men den slocknade på vägen, säger Kåre Strindberg.

Frivilliga håller liv i kyrkan

Sen 70-talet är det därför frivilliga krafter som kämpar för att hålla liv i kyrkan. Idag hyrs den ut till olika församling­ar för att få in pengar till huset som är

Delarna drogs med häst och vagn över Slussen och gamla Liljeholms­bron hit

märkt av tidens tand. När det var som värst läckte taket in och hinkar täckte kyrkgolvet. Nu flagnar innertaket och en kyrkorgel saknas sedan den gamla från 40-talet gav upp.

Föreningen som äger kyrkan får inga bidrag från det allmänna och ingen som är engagerad i kyrkan får något betalt. De pengar som har funnits har gått till målarfärg, konstatera­r Kåre Strindberg, som hugger i där det behövs.

När kyrktornet­s långa rep, som man drar i för hand för att ringa i klockan, gick sönder köpte han själv ett nytt. Det gamla gav han till barnen som badar i Trekanten. Där hänger nu det klockrepet fastknutet i ett träd, som en lian för den som vill svinga sig ut i sjön.

– Allt det där är en del av charmen, att man får göra allting själv. Jag tror och hoppas att vår entusiasm smittar av sig och att arbetet för kyrkan kommer fortsätta, säger han.

 ??  ?? MOBIL.
Kyrkan S:t Sigfrids strax intill Essingeled­en kan plockas i sär och flyttas. Det hände år 1904 när kapellet togs från
MOBIL. Kyrkan S:t Sigfrids strax intill Essingeled­en kan plockas i sär och flyttas. Det hände år 1904 när kapellet togs från
 ??  ?? STÖLDGODS. Kyrkans skatt, kyrksilvre­t, stals men lämnades tillbaka på 80-talet. Enligt Kåre Strindberg var det en tjuv som ångrade sig och gav tillbaka dyrgriparn­a till kyrkan.
STÖLDGODS. Kyrkans skatt, kyrksilvre­t, stals men lämnades tillbaka på 80-talet. Enligt Kåre Strindberg var det en tjuv som ångrade sig och gav tillbaka dyrgriparn­a till kyrkan.
 ??  ?? ELDSJÄL. Kåre Strindberg är ideellt engagerad föreningen som sköter om S:t Sigfrids. ”Det här har varit de fattigas kyrka. Kanske är det därför jag tycker om den så mycket.”
ELDSJÄL. Kåre Strindberg är ideellt engagerad föreningen som sköter om S:t Sigfrids. ”Det här har varit de fattigas kyrka. Kanske är det därför jag tycker om den så mycket.”
 ??  ?? KLOCKAN. Kåre Strindberg drar i repet för att ringa i kyrkklocka­n. Klocktorne­t sticker upp precis intill motorvägen.
KLOCKAN. Kåre Strindberg drar i repet för att ringa i kyrkklocka­n. Klocktorne­t sticker upp precis intill motorvägen.
 ??  ?? Vasastan till Aspudden.
FÖRE FLYTTEN.
Så här såg det ut när kyrkan låg i Vasastan.
Vasastan till Aspudden. FÖRE FLYTTEN. Så här såg det ut när kyrkan låg i Vasastan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden