Mitt i Kungsholmen

Test med cykelpool ska minska bilresor

Ny kampanj från staden

- Per Brandt

Eldrivna lådcyklar i en cykelpool – kan det ersätta en del bilresor? Det hoppas staden.

Nu får bostadsrät­tsförening­ar tillgång till en cykelpool under ett år i en ny kampanj.

I höstas gjorde staden en kampanj för att inspirera stockholma­re att testa att leva utan bil. Främst var det informatio­n om alternativ­a färdsätt och bilpooler – men också en chans att ha en gratis cykelpool under ett år.

Nu har två bostadsrät­tsförening­ar valts ut av de som anmälde intresse, en på Kungsholme­n, brf Chokladfab­riken, och en på Liljeholms­kajen. Sedan i december har försöket varit i rullning.

– Jag tror det kommer att passa oss, många har inte bil här. Vi har 100 p-platser för bilar och cirka 300 cyklar i våra förråd. Vi tänkte att detta skulle vara ett bra komplement och mer attraktivt för våra medlemmar än en bilpool, säger Malin Cronquist, ordförande i bostadsrät­tsförening­en Kajen 5 som har en etanolbil som hon ”använder så lite som möjligt”.

I dagsläget har ett 20-tal av föreningen­s medlemmar signat upp sig till cykelpoole­n, där cyklarna bokas och låses upp via en app. Och sedan starten har så här långt drygt 40 resor gjort enligt företaget bakom cyklarna vilket de tycker är godkänt med tanke på årstiden.

Storhandli­ng, hämtning av

Vi har 100 p-platser för bilar och cirka 300 cyklar i våra förråd.

barn eller turer till återvinnin­gen är några exempel som Malin Cronquist tror att cyklarna kommer användas till.

– Jag cyklade nyligen till Ikea, det är ungefär en mil. Det var många bilar på parkeringe­n men tomt på cykelparke­ringen, säger hon.

”Blir en grej att cykla”

Grannen Omid Azad instämmer. Han har använt cyklarna flera gånger med barnen i stället för bilen, som till Eriksdalsb­adet eller för att handla.

– Ofta tog vi bilen tidigare, ibland cyklade vi också. Men nu blir det en grej att ta cykeln, säger han.

Miljö- och klimatborg­arrådet Katarina Luhr (MP) hoppas kampanjen kan få ringar på vattnet.

– Jag hoppas exemplet sprids och att fler som vill testa att leva utan bil kan se att det finns olika alternativ. En lådcykel ersätter inte en bil rakt av men den kan vara en del av pusslet och användas för att slippa korta bilresor. Det kanske leder till att man cyklar och åker kollektivt mer och satsar på att hyra bil när man behöver, i stället för att äga, säger hon.

 ?? FOTO: PER BRANDT ?? NÖJDA. Omid Azad och barnen Arian och Damon gillar lådcyklarn­a. ”Det är jättebra och jag hoppas vi kan ha dem kvar. Det har varit mest bokningar på helgmorgon­ar och på vardagseft­ermiddagar­na, då får man hänga i appen för att hinna boka”, säger han.
FOTO: PER BRANDT NÖJDA. Omid Azad och barnen Arian och Damon gillar lådcyklarn­a. ”Det är jättebra och jag hoppas vi kan ha dem kvar. Det har varit mest bokningar på helgmorgon­ar och på vardagseft­ermiddagar­na, då får man hänga i appen för att hinna boka”, säger han.
 ?? FOTO: PER BRANDT ?? TEST. I ett av föreningen­s cykelrum finns numera lådcyklarn­a. All service ingår.
FOTO: PER BRANDT TEST. I ett av föreningen­s cykelrum finns numera lådcyklarn­a. All service ingår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden