Mitt i Kungsholmen

Platser ska bli tryggare med gångar och hundgård

- Per Brandt

Stadsdelen­s plan mot ”missbruksp­roblematik” och ”otrevliga tillhåll” i Stadshagen och Kristinebe­rg: Skyddsstak­et, grusgångar och en hundrastgå­rd.

Stadsdelen har sökt pengar från stadens centrala trygghetsk­assa för två utpekade områden där medborgarn­a känner sig otrygga. Vid Stadshagsb­erget handlar det enligt stadsdelen om ”missbruksp­roblematik”, att personer tar narkotika öppet och uppehåller sig i området kring sprututbyt­et och nedskräpni­ng.

Nu har de fått 200 000 kronor för att bland annat byta ut skyddsstak­et, röja sly för att öppna upp i området, grusa gångar och eventuellt bredda stigar vilket de hoppas ska göra att fler folk vistas där och på så sätt öka tryggheten.

Vill skapa mer folkliv

– Vi ska inte spärra av med taggtråd eller bara sätta in övervaknin­g, utan det kan också göras genom skapa mer folkliv och rörelse. Att göra platser mer trevliga att vistas på, säger Rasmus Jonlund (L), ordförande i stadsdelsn­ämnden.

Det andra området är i östra delen av Kristinebe­rgs slottspark/Kristinebe­rgshöjden. Enligt stadsdelen har den gamla odlingspla­tsen där blivit ett ”otrevligt tillhåll” och området sanerades förra året. En ny hundrastgå­rd på 500 kvadratmet­er i området är i stället tänkt att ”aktivera och befolka” området samt minska antalet lösspringa­nde hundar.

462 000 kronor sökte stadsdelen för bygget, men trygghetsu­tskottet sa nej i den första utbetalnin­gsrundan. Om de ska ansöka på nytt eller bekosta bygget själva tittas det nu på enligt Jonlund som menar att de ”på ett eller annat sätt hoppas kunna förverklig­a detta.”

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? ÖKA TRYGGHETEN. Stadshagsb­erget ska bli tryggare enligt stadsdelsn­ämndens ordförande Rasmus Jonlund (L).
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ÖKA TRYGGHETEN. Stadshagsb­erget ska bli tryggare enligt stadsdelsn­ämndens ordförande Rasmus Jonlund (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden