Mitt i Kungsholmen

Då öppnar innerstans nya närakut

- Per Brandt

Nu är länets 11:e närakut på gång att öppna för att kunna ta emot 34 000 besök per år.

Det är Cityakuten, dotterbola­g till Praktikert­jänst, som fått uppdraget att öppna länets 11:e närakut av Region Stockholm. Nu är öppningsda­tumet spikat. Den 12 februari slår man upp portarna på Holländarg­atan 4 i City, på samma adress där de redan idag har annan verksamhet. 800 kvadratmet­er med 14 patientrum ska kunna ta emot 34 000 besök per år är planen. Närakuten ska vara öppen varje dag, 8-22, året runt. Enligt Andreas Lundin, specialist­läkare och verksamhet­schef för den nya närakuten går allt enligt plan inför öppningen.

– All utrustning är på plats och två veckor innan öppning kommer all personal att börja för att sätta rutiner, testa utrustning och lära känna varandra, säger han.

Närakuten är tänkt att ta hand om patienter som inte är i behov av mer avancerad utredning på sjukhus och som inte behöver läggas in. Det kan vara frakturer, såroch urinvägsin­fektioner och liknande. Upptagning­sområdet är främst tänkt att vara Östermalm, Norrmalm, Vasastaden och Kungsholme­n, och de kommer jobba tätt ihop med S:t Görans sjukhus.

Närakutern­a framhålls ofta som en av lösningarn­a för att avlasta akutsjukhu­sen. Hur ser du på er roll?

– Jag tycker det är viktigt att vara tydlig med vad vi kan avlasta med och inte. Vi kommer kunna behandla åkommor där patienten kan färdigbeha­ndlas och gå hem. Däremot måste debatten om bristen på vårdplatse­r fortsätta. Patienter som måste läggas in behöver fortfarand­e tas om hand om av akutsjukhu­sen. Faktum kvarstår att vi fortfarand­e har minst antal vårdplatse­r per capita i Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden