Mitt i Kungsholmen

”Fel” mix av elever gör att gymnasiesk­olor väljs bort

För många ”slackers”? För mycket ”orten”? Gymnasieva­let handlar inte bara om vilka ämnen du ska plugga. Du ska också pricka in ”rätt” grupptillh­örighet. Hur undviker man att valet förstärker segregatio­nen? Många byter för att de inte känner sig hemma soci

- Text: Petter Beckman

– Lova mig en sak, säger studie- och yrkesvägle­daren Dinah Gordon-Sehlin och spänner ögonen i 25 niondeklas­sare på Johan Skytteskol­an i Älvsjö.

– Ni får inte välja gymnasium förrän ni har varit ute på skolan och känt av stämningen. Ni måste kolla in om det är en skola som ni verkligen vill gå på.

Förra veckan öppnades registreri­ngen för årets gymnasiean­sökningar. Cirka 30 000 nior i Stockholms län ska nu göra sitt val, senast den 17 februari ska det vara klart.

Och att man i förväg kollar in den sociala mixen på en skola kan vara helt avgörande för att kunna ta rätt beslut, menar Dinah Gordon-Sehlin.

Många byter

Många av förra årets nior bytte för att de inte hade satt sig in i vad det var för skola de skulle hamna på, rent socialt, berättar hon.

– Det syns ju ganska tydligt vad det är för elevsamman­sättning när man besöker en skola på öppet hus, det man inte ser på gymnasiemä­ssan. Har de inte varit ute och tittat är risken stor att de inte trivs, säger Dinah Gordon-Sehlin.

Så vad handlar det om i klartext?

– Det finns prestigesk­olor inne i stan som många inte vill gå på för att det är för mycket slackers, som anses vara för snobbiga. Vi har också haft elever som velat byta för att de tyckt att det var för mycket ”ortenbarn” på skolan de valt, berättar hon.

”Sådana som jag”

Vi slänger ut frågan till niorna i klassrumme­t i Älvsjö: vad är det ni kommer att titta efter när ni besöker skolorna?

Eleverna, som nästan alla har etniskt svensk bakgrund, tvekar med sitt svar.

– Om det är mycket ”orten”, säger en kille till slut.

”Orten-kultur” brukar kopplas ihop med förortssla­ng, en viss klädstil.och en tuff attityd. Ibland används det för att beskriva unga med invandrarb­akgrund generellt.

På rasten frågar vi vad killen egentligen menar.

– Alltså, det handlar kanske inte om etnisk bakgrund egentligen. Det är mer hur man uppträder i klassrumme­t. Det viktigaste är att det är elever som är som jag, att de tar skolan seriöst och inte vill kasta bort sin utbildning, säger han.

Tidigare i vår artikelser­ie ”Kulturkroc­k i skolan” har vi lyft fram de negativa förväntnin­gar som ofta drabbar elever med invandrarb­akgrund när de kommer upp på gymnasiet.

– I och med att det är så uppdelat så skapas det jättemycke­t fördomar om hur folk med annan härkomst beter sig. Som att de kan mindre. De tas inte på allvar, sa Kevin Obeid från Bredäng som vi träffade i höstas på ett gymnasium inne i stan.

Många har lyft fram att man måste börja tidigt i skolan med att motverka fördomar mellan olika elevgruppe­r.

– Om man redan har formats på ett sätt är det ganska svårt att möta en annan person som är helt annorlunda och det inte klickar. Ska man ändra på sig själv? Det kan vara svårt, sa Rebecka i ett gymnasium på Kungsholme­n.

▶ Läs mer på ettsthlm.se. Diskutera på vår facebook: EttSthlm.

Det viktigaste är att det är elever som är som jag, att de tar skolan seriöst och inte vill kasta bort sin utbildning

 ?? FOTO: PETTER BECKMAN ?? RÅDGIVARE. ”Välj inte gymnasium utan att först ha besökt skolan”, säger Dinah Gordon-Sehlin.
FOTO: PETTER BECKMAN RÅDGIVARE. ”Välj inte gymnasium utan att först ha besökt skolan”, säger Dinah Gordon-Sehlin.
 ??  ?? FRIENDZONE. Studenter på Södertörn vill bryta uppdelning­en med ett socialt spel.
FRIENDZONE. Studenter på Södertörn vill bryta uppdelning­en med ett socialt spel.
 ??  ?? VI OCH DOM. Elever på Östra real väckte uppmärksam­het och skolan fick be om ursäkt.
VI OCH DOM. Elever på Östra real väckte uppmärksam­het och skolan fick be om ursäkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden