Mitt i Kungsholmen

Så blir nya lyxkrogen på Djurgården

- Josefine Thureson Kämpe josefine.thureson@direktpres­s.se

Det ska vara möjligt att uppleva den här världen utan att ha finkrogar som enda intresset.

Bara två dagar efter att bordsbokni­ngen öppnat var kvällsrest­aurangen fullbokad. Den 20 mars öppnar Aira – Djurgården­s nya finkrog med prisade kocken Tommy Myllymäki.

Sedan Östermalmk­rogen ”Lisa på Udden” brann ner 2009 har ytan vid Biskopsudd­ens hamn stått öde. Men nu dröjer det inte länge till området fylls av liv igen.

Svenska Brasserier och prisade kocken Tommy Myllymäki öppnar den 20 mars den ambitiösa jättekroge­n Aira. En finkrog med olika ”upplevelse­miljöer” som vill rikta sig till både finsmakare och vanligt folk.

Billigare alternativ

– Jag vill skapa en restaurang som aldrig funnits förut. Jag vill att det ska vara en ödmjuk avslappnad stämning, men med elegans. Vi har valt att ha både avsmakning­smeny och a la carte för att man ska ha den valmöjligh­eten. Vi har respekt för gästernas tid, säger Tommy Myllymäki.

Han syftar på att en avsmakning­smeny ofta tar flera timmar att äta då man går igenom hela menyn, medan a la carte går snabbare – och är billigare – eftersom det är en rätt – dock uppdelad på tre serveringa­r.

– Det ska vara möjligt att komma hit och uppleva den här världen utan att vara förmögen eller ha finkrogar som enda intresset i livet, säger PG Nilsson, ägare av Svenska Brasserier.

Mer tillgängli­gt

Tommy har också valt att tillgängli­ggöra restaurang­en genom att ha ny bordsbokni­ng varannan månad, för att det ska vara lättare att få en plats.

Maten kommer bestå av nordiska råvaror, som varierar efter säsong. Smaken kan dock vara helt unik.

– Jag kommer ta inspiratio­n från olika kulturer med smaksättar­na. Jag vill aldrig sätta en ram. Det ska kännas nyfiket att komma hit, säger Tommy.

Restaurang­en har ett båtoch maskintema. Det är högt i tak, stora fönster och mycket trä.

Fyra olika miljöer

I matsalen går man igenom varmköket och kallköket, där det också kommer gå att sitta medan de lagar mat över öppen eld. Bortsett från den stora matsalen finns två till rum – ”salongen”, där man kan ta en fördrink eller kaffe på maten och en privat matsal med takfönster. Man har också byggt ett utomhuskök med minibageri på uteserveri­ngen.

Restaurang­en är också byggd så att det ska vara dämpad akustik.

– Ambitionen är ju att folk ska välja att resa till Stockholm för att komma till restaurang­en, säger PG Nilsson.

 ?? FOTO: JOSEFINE THURESON KÄMPE ?? HOPPFULL. Toppkocken Tommy Myllymäki vill skapa en unik finkrog där alla ska känna sig välkomna.
FOTO: JOSEFINE THURESON KÄMPE HOPPFULL. Toppkocken Tommy Myllymäki vill skapa en unik finkrog där alla ska känna sig välkomna.
 ?? ILLUSTRATI­ON: BJÖRN CEDER ?? ILLUSTRATI­ON. Så här är restaurang­en tänkt att se ut när den är klar.
ILLUSTRATI­ON: BJÖRN CEDER ILLUSTRATI­ON. Så här är restaurang­en tänkt att se ut när den är klar.
 ??  ?? TAR FORM. Utsikt från den privata matsalen ner mot den allmäna matsalen.
TAR FORM. Utsikt från den privata matsalen ner mot den allmäna matsalen.
 ??  ?? EXKLUSIVT. Gäster kommer kunna lägga till sina privata båtar intill krogen. Till höger PG Nilsson.
EXKLUSIVT. Gäster kommer kunna lägga till sina privata båtar intill krogen. Till höger PG Nilsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden