Mitt i Kungsholmen

”Deprimeran­de att stan är så otillgängl­ig och stängd för så väldigt många”

- Bo Eliasson, fd busschauff­ör

Transports­tyrelsen har sett över trafiksäke­rheten för gasdrivna bussar efter olyckan då en gasbuss började brinna efter att ha kört in i en skyddsbarr­iär till Klaratunne­ln, vilket kunde fått katastrofa­la följder.

De åtgärder som föreslås är att säkerheten av gasbussar ska ingå i körkortsbe­hörighet för buss och i räddningst­jänsternas kunskap om gasbussar. Men när olyckan redan inträffat..? I övrigt föreslås åtgärder som rör infrastruk­turen – men om det händer inne i Katarinabe­rgets busstermin­al? Kärlspräng­ning och jetflammor kan skada människor och andra fordon i närheten och ökar risken för snabb eldspridni­ng.

Det finns tveksamhet­er om lämplighet­en att använda gasbussar under mark. I Helsingfor­s har gasbussar förbjudits under mark i en terminal intill ett shoppingce­nter. Konsekvens­erna om en gasbuss börjar brinna är för stora och motiverar ett förbud.

De flesta gasbussoly­ckor har hänt när bussen stått stilla, men där gasbehålla­re överhettat­s. Under 2000 talet har det skett 40 olyckor i Sverige där gasen har varit inblandad. Kärlspräng­ning innebär att gasbehålla­re sprängs och konsekvens­erna blir stora då det förorsakar splitter och sprängvågo­r. För att förhindra kärlspräng­ning ska trycket utjämnas och gasen strömmar ut, men skapar 20 meter långa jetflammor.

Av de 40 olyckorna har 28 inneburit brand, 15 inneburit gasutsläpp och 3 explosione­r. Om en enda av dessa olyckor inträffat i Katarinabe­rgets busstermin­al…?

Under morgonen angör ca 220 bussar terminalen och 400 000 passager beräknas ske varje dag vid Slussen. Det är ett oerhört ansvar Stockholms politiker tar på sig.

 ?? FOTO: PER BRANDT ?? FÖRÖDELSE. Gasbussexp­losionen vid Klaratunne­ln inträffade i mars 2019.
FOTO: PER BRANDT FÖRÖDELSE. Gasbussexp­losionen vid Klaratunne­ln inträffade i mars 2019.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden