Mitt i Kungsholmen

Här är planen när ögonsjukhu­s rivs

Region Stockholm och staden går vidare med planerna som ska ge mer liv och rörelse vid Fleminggat­an och S:t Eriksområd­et. 325 lägenheter ska byggas i två nya kvarter.

- Per Brandt

Region Stockholm och staden går vidare med planerna på bostäder och mer liv och rörelse vid Fleminggat­an och S:t Eriksområd­et. Nu får du tycka till om planerna.

Det är Region Stockholm som vill riva S:t Eriks Ögonsjukhu­s, som ska flytta till Hagastaden, och istället göra plats för bostäder. När planerna presentera­des trodde man på runt 300-400 nya bostäder – och nu när förslaget rullar vidare handlar det om 325 lägenheter i två nya kvarter, med en ny lokalgata emellan.

Enligt förslaget ska husen vara sex våningar höga, förutom mot Fleminggat­an där det vankas sju våningar.

Däremot är det inte bestämt om det blir hyresrätte­r eller bostadsrät­ter. Dessutom blir det lokaler i bottenvåni­ngarna, en förskola samt en fullstor idrottshal­l som ska ta plats i bottenvåni­ngen i ett av kvarteren.

Längs Fleminggat­an ska det bli nya torgytor och en ny paviljongb­yggnad i stål eller glas för ”centrumänd­amål”.

”Torget har potential att bli en ny lokal målpunkt då det har ett bra solläge och lokaler för handel i entrévånin­g föreslås.” skriver tjänstemän­nen.

I området idag konstatera­r stadsbyggn­adskontore­t att det finns värdefull bebyggelse, men enligt förslaget bevaras endast husen som sitter ihop med Grubbens porthus

Torget har potential att bli en ny lokal målpunkt då det har ett bra solläge.

från 1800-talet, den före detta brandstati­onen och röntgenbyg­gnaden. De ska båda innehålla vårdverksa­mheter, centrumänd­amål eller kontor framöver.

Byggnader rivs

S:t Eriks sjukhus och tre andra byggnader, en värmecentr­al samt en kontorslän­ga och en före detta laboratori­ebyggnad ritade av Anders Tengbom, rivs.

”Sammantage­t anses påverkan på kulturmilj­ön vara acceptabel” skriver tjänstemän­nen.

Mellan 64-85 p-platser ryker också, och bara gatuparker­ing för rörelsehin­drade och korttidsup­pställning kommer att finnas. Istället planeras för ett garage på 118 p-platser samt plats för mobilitets­tjänster som bilpool och cykelparke­ring. 65 träd ska även fällas inom området men ska ersättas av 104 nya.

”De nya kvarteren möter upp det centrala läget i staden och möjliggör ett intensifie­rat stadsliv. Med kontor, bostäder och lokaler samt med nya offentliga platser för aktivitete­r och vistelse skapas ett flertal nya mötesplats­er i området”, skriver stadsbyggn­adskontore­t.

 ?? ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLMS STAD/TENGBOM ?? NYTT. Så här är tanken att kvarteret närmast Fleminggat­an ska byggas, med bostäder, kontor och lokaler samt den nya långsmala torgytan.
ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLMS STAD/TENGBOM NYTT. Så här är tanken att kvarteret närmast Fleminggat­an ska byggas, med bostäder, kontor och lokaler samt den nya långsmala torgytan.
 ??  ?? VISION. Här ses kvarter nummer två.
VISION. Här ses kvarter nummer två.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden